Liderii ar putea lua în considerare posibilitatea de a invoca "opțiunea nucleară" de a-l scoate pe premierul ungar Viktor Orbán din procesul de vot în UE.
Și cu siguranță că lucrurile nu vor merge bine pentru Ungaria dacă va încerca să împiedice liderii europeni atunci când se vor reuni săptămâna viitoare pentru a aproba o linie de salvare vitală de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, care intră în al treilea an de război cu Rusia.
După ani de zile de abordare blândă cu premierul ungar Viktor Orbán, de data aceasta, diplomații europeni dau semnale că "opțiunea nucleară" - scoaterea Budapestei din procesul de vot al UE - nu mai este de neconceput dacă acesta pune în pericol securitatea Ucrainei, o țară candidată la UE.
UE va declanșa „opțiunea nucleară” contra Ungariei, după sprijinul indirect dat de Orban lui Putin
Dacă UE ar folosi așa-numitul Articol 7 - cea mai gravă sancțiune politică aplicată unei țări membre, care implică suspendarea dreptului de vot asupra deciziilor UE - Orb´án ar fi cu adevărat în fundul broaștei.
Citește și: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice
"Această [afirmație] rezumă destul de bine unde se află încrederea dintre Orbán și ceilalți lideri", a declarat un oficial UE care, la fel ca și alții citați în acest articol, a primit anonimatul pentru a vorbi despre dinamica internă corozivă.
Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat că alte țări din bloc sunt pregătite să facă o mișcare împotriva Budapestei, în ceea ce ar fi o mișcare istorică pentru liderii care se bazează pe coeziune și unanimitate.
Ce se întâmplă cu bugetul Ucrainei
"Dacă Orbán chiar blochează din nou cu adevărat un acord [privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina] la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opțiune reală", a declarat un diplomat UE.
Citeşte şi: Contracandidatul lui Trump se retrage din cursa prezidențială. DeSantis: „Trump are susținerea mea”
Votul de săptămâna viitoare privind ajutorul acordat Ucrainei este esențial atât pentru Ucraina, cât și pentru ca UE să transmită președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina are sprijinul unanim al aliaților occidentali.
În decembrie, Orbán a blocat efortul UE de a trimite ajutoare Ucrainei, în semn de susținere față de Putin.
Orbán a declarat atunci că ar fi dispus să deblocheze veto-ul său doar dacă UE deblochează propriul ajutor înghețat acordat Ungariei pentru încălcarea statului de drept.
Citește și: Ucraina îl somează pe Orban privind „Ungaria Mare”: Revizionismul, inacceptabil
Liderii europeni sunt, de asemenea, dornici să își arate în continuare sprijinul în condițiile în care Washingtonul se luptă să ajungă la un acord asupra propriilor injecții financiare pentru Kiev.
Ce a anunțat Pentagonul
Pentagonul a anunțat marți că soldații ucraineni de pe linia frontului rămân fără muniție în lipsa unui sprijin continuu din partea SUA. Iar odată cu potențiala revenire a agendei pro-Kremlin a fostului - și actualului candidat republican - președinte american Donald Trump, există un sentiment de urgență în rândul liderilor europeni.
De ani de zile, Uniunea Europeană a încercat să țină în frâu regresul democratic al Ungariei, reținând ajutorul pe măsură ce țara se îndepărta de valorile liberale ale blocului.
Citește și: Viktor Orban, din nou pe limba lui Putin: „Să ne bucurăm că nu e război. E o operaţiune militară”
În schimb, în anii trecuți, Orbán a folosit veto-uri tactice asupra unei game largi de dosare europene pentru a obține mai mulți bani.
"Este clar că șefii de stat și de guvern s-au săturat de Orbán", a declarat Steven Van Hecke, profesor de politică europeană la KU Leuven. "Este timpul ca Orbán să realizeze că amenințarea articolului 7 există acum", scrie politico
Și există puțină răbdare pentru incertitudine.