Planul Ucrainei în cazul în care nu va fi primită în NATO: „Dați-ne înapoi armele nucleare!”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.02.2025 - 09:28
Planul Ucrainei în cazul în care nu va fi primită în NATO: „Dați-ne înapoi armele nucleare!” - Foto: Profimedia images
Planul Ucrainei în cazul în care nu va fi primită în NATO: „Dați-ne înapoi armele nucleare!” - Foto: Profimedia images

Planul Ucrainei în cazul în care nu va fi primită în NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marți că Ucraina ar trebui să primească arme nucleare în cazul în care aderarea sa la NATO nu se va concretiza rapid după încheierea războiului cu Rusia.

SHARE

Planul Ucrainei în cazul în care nu va fi primită în NATO. Liderul de la Kiev a declarat că, dacă procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică se va prelungi, țara sa va avea nevoie de o alternativă solidă pentru a-și asigura securitatea pe termen lung.

Planul Ucrainei în cazul în care nu va fi primită în NATO: „Dați-ne înapoi armele nucleare!”

„Dacă procesul de aderare la NATO se prelungește cu ani sau decenii, atunci avem o întrebare absolut corectă: Ce ne va apăra împotriva acestui rău, pentru tot acest timp, pe toată această cale?”, a declarat Zelenski.

El a continuat prin a sugera că Ucraina ar trebui să primească garanții militare de același calibru precum cele de care beneficiază statele membre NATO.

„Ce pachet de sprijin? Ce rachete? Ne vor da arme nucleare? Atunci lăsați-i să ne dea arme nucleare”, a afirmat liderul ucrainean, potrivit Politico.

Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear în 1994

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit un important stoc de arme nucleare, însă a renunțat la acesta în 1994, semnând Memorandumul de la Budapesta.

Citește și: SUA aduc în Europa bombe nucleare de 3 ori mai puternice decât cele de la Hiroshima. Rusia, în gardă

În schimb, a primit garanții de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Regatului Unit – garanții care s-au dovedit ineficiente în fața agresiunii Moscovei din 2014 și 2022.

„Dați-ne înapoi armele nucleare. Dați-ne sisteme de rachete”, a insistat Zelenski.

„Parteneri: Ajutați-ne să finanțăm armata de 1 milion de oameni. Mutați-vă contingentul în părțile statului nostru unde dorim stabilitatea situației, astfel încât oamenii să aibă liniște.”

Citește și: Analiză CIDOB: 2025, anul de start al „celei de-a treia ere nucleare”? Care sunt provocările?

Nu este prima dată când Zelenski ridică problema armelor nucleare. În octombrie 2024, el a declarat că Ucraina trebuie fie să adere la NATO, fie să primească arme nucleare pentru a-și asigura supraviețuirea în fața unei eventuale noi agresiuni din partea Rusiei.

În prezent, Kievul continuă să militeze pentru aderarea la NATO, însă unele state membre ezită să ofere un calendar clar, temându-se că acest pas ar putea duce la o escaladare a conflictului cu Moscova.

Declarațiile președintelui ucrainean sunt menite să pună presiune pe Occident pentru a oferi Ucrainei un angajament ferm în materie de securitate – fie prin integrarea în NATO, fie prin alte forme de sprijin militar avansat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te