FOTOREPORTAJ Planeta pe picior de război. Cum arată cursa înarmărilor pe axa SUA - China - Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.08.2022 - 17:49
REPETIȚIE Israelul a organizat cele mai ample exerciții militare pentru a simula un atac real asupra Iranului
Foto: Profimedia Images
INTERNAȚIONAL Turcia are singurul centru de pregătire tactică din Europa unde se pregătesc armatele aliate într-un mediu de luptă reală - Foto: Profimedia Images
INVAZIE China a „profitat” de vizita unui înalt oficial al Administrației SUA în Taiwan pentru a face repetiții de invazie a insulei - Foto: Profimedia Images
Antitero Exercițiile African Lion au ca obiectiv grupările africane teroriste. Modelul poate fi aplicat în Tunisia, Senegal și Ghana - Foto: Profimedia Images
RĂZBOI Exercițiile militare comune cu Rusia desfășurate în Belarus, la 10 februarie, au fost premergătoare invaziei în Ucraina - Foto: Profimedia Images
Forțele terestre române au găzduit exerciții de instruire multilaterală terestră pentru interoperabilitate a forțelor aliate - Foto: Facebook

Un sondaj McKinsey Global Survey privind condițiile economice arăta, până la invazia din Ucraina, că inflația se afla în fruntea listei de pericole percepute în țările de origine ale respondenților, iar conflictele geopolitice rămâneau amenințarea majoră pentru economia mondială.

SHARE

Pandemia COVID-19 a avut consecințe economice de anvergură. Iar recesiunea COVID-19 este a doua cea mai mare scădere economică globală din istoria recentă.

Ea a generat: diminuarea afacerilor în sectorul serviciilor în timpul blocajelor COVID-19, prăbușirea Bursei din 2020, care a inclus cel mai mare declin bursier într-o singură săptămână de la criza financiară din 2007-2008 și impactul COVID-19 asupra piețelor financiare, criza lanțului de aprovizionare global din 2021-2022, valul de inflație din 2021-2022, penuria legată de pandemia COVID-19, inclusiv criza globală de cipuri din 2020 până în prezent. 

Cumpărarea în panică și scumpirea produselor de necesitate zilnică au determinat guvernele să ofere o cantitate fără precedent de stimulente, slăbind bugetele. Pandemia a fost un factor în criza energetică globală din 2021-2022 și în criza alimentară din 2022.

Instabilitatea generată de pandemie și de schimbările comportamentale asociate ce duc la penurii de alimente, la creșteri de prețuri, la perturbarea piețelor și la slăbirea guvernelor au creat premise pentru strategii riscante.

Rusia a crezut că este momentul oportun să-și realizeze ambițiile geopolitice, pe fondul instabilității politice și sociale creată de pandemia Covid-19. Exercițiile militare de anvergură din 2022, departe de a fi cele obișnuite, arată că lumea stă pe un butoi de pulbere.

Exercițiul militar premergător invaziei Rusiei în Ucraina

La 10 februarie, Rusia și Belarus au desfășurat 10 zile de exerciții militare comune, pe fondul temerilor privind o invazie rusă în Ucraina.

NATO a catalogat acele exerciții ca fiind „cea mai mare desfășurare a Rusiei în Belarusul ex-sovietic de la Războiul Rece până în prezent“.

Exercițiile - cunoscute sub numele de Allied Resolve 2022 - au avut loc în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina, care are o lungime puțin peste 1.000 kilometri, și toată lumea aștepta să se întâmple ceea ce nu era de dorit.

La 24 februarie, Rusia și-a început „operațiunea specială“ de invadare a Ucrainei.

Exerciții militare NATO, pentru a contracara Rusia

Alianța Nord-Atlantică s-a pus imediat în mișcare. După anexarea Crimeii, care a atras o seamă de sancțiuni și „îngrijorări“, Occidentul și-a dat seama că Rusia trebuie oprită.

NATO a  demarat o seamă de exerciții militare, din ce în ce mai aproape de granițele Rusiei, în timp ce înarma Ucraina ca să reziste invaziei.

Au avut loc și sunt în pregătire numeroase exerciții militare: Finlanda 2-6 mai, ARROW 22, Lituania 2-20 mai, IRON WOLF I – 2022, Sardinia și Marea Tireniană ,SWIFT RESPONSE 22, Germania 5-27 mai, COMBINED RESOLVE XVII, Grecia 9-20 mai, NATO TIGER MEET (NTM) 22. 

REPETIȚIE Israelul a organizat cele mai ample exerciții militare pentru a simula un atac real asupra Iranului  

DEFENDER EUROPE 22, 6 – 27 mai. Exercițiul DEFENDER-Europa 22 a demonstrat capacitatea armatei americane de a desfășura rapid o forță mare, eficientă, pentru luptă, formată din soldați și echipamente din Statele Unite în Europa, în sprijinul atât al strategiei naționale de apărare a SUA, cât și al obiectivelor definite de NATO: de a consolida parteneriatele, de a atinge o stare de pregătire comună în cadrul Alianței și de a descuraja potențialii adversari.

Statele Unite și aliații și partenerii europeni au demonstrat capacitatea de a primi și de a deplasa o forță de mărimea unei divizii americane, de a crea rapid o putere de luptă și de a executa comanda și controlul forței. La DEFENDER-Europa 22 au participat Albania, Polonia, Germania, Letonia, Lituania, Estonia, Slovenia, Slovacia.

WIND SPRING 22, 20 iunie - 5 iulie, România. Exercițiul terestru de instruire multilaterală găzduit de Forțele Terestre Române a avut ca scop menținerea și creșterea interoperabilității între aliații NATO.

International Anatolian Eagle 2022. Turcia, a doua armată din NATO, are Centrul de pregătire Anatolian Eagle (AKEM/AETC), unul dintre cele trei centre de pregătire tactică din lume cu capacități similare și singurul centru de pregătire tactică din Europa. 

De la înființarea sa, a efectuat 25.000 de misiuni într-un total de 46 de stagii de pregătire, dintre care 25 internaționale, cu participarea a 15 țări.

INTERNAȚIONAL Turcia are singurul centru de pregătire tactică din Europa unde se pregătesc armatele aliate într-un mediu de luptă reală - Foto: Profimedia Images

Exercițiul Anatolian Eagle 2022 s-a desfășurat la a treia bază principală de avioane cu reacție din Konya. Exercițiile militare au început la 20 iunie, până la 1 iulie 2022, cu participarea NATO, Iordaniei, Azerbaidjanului, Marii Britanii, Pakistanului și a forțelor aeriene și navale turcești, într-un mediu de luptă reală.

Scopul  a fost îmbunătățirea capacităților forțelor naționale și străine, testarea de noi tactici și tehnici, dezvoltarea de proceduri operaționale comune și combinate pentru a maximiza eficacitatea misiunii prin creșterea sprijinului reciproc între forțe. 

Exercițiile militare African Lion 2022. O nouă ediție a exercițiilor militare African Lion, organizate de Forțele Armate Regale Marocane (FAR) și de armata Statelor Unite ale Americii, s-au desfășurat între 20-30 iunie. Au participat delegații din 13 țări aliate, precum și observatori militari din 30 de țări africane și de pe alte continente. 

Manevrele din cadrul acestei „repetiții“ militare s-au desfășurat în perioada 2022 în regiunile Kenitra, în nordul Marocului, și în Agadir, TanTan, Taroudant și Mahbès, la sud în Maroc, după cum a indicat Statul Major General al Forțelor Armate Regale Marocane (FAR).

INVAZIE China a „profitat” de vizita unui înalt oficial al Administrației SUA în Taiwan pentru a face repetiții de invazie a insulei - Foto: Profimedia Images

7.500 de soldați din Maroc, din Statele Unite și din diferite țări partenere au participat la aceste manevre militare, aplicabile și în alte scenarii, precum Tunisia, Senegal și Ghana. Valoarea antrenamentelor militare este estimată la aproximativ 36 de milioane de dolari.

Comandamentul Central al Forțelor Armate ale Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM) a declarat că exercițiile
African Lion 2022 au inclus manevre comune ale mai multor detașamente militare în diferite sectoare, cum ar fi cel terestru, aerian și maritim, alături de alte operațiuni de decontaminare în fața riscurilor nucleare, radiologice, biologice și chimice.

Au inclus activități de formare a liderilor și de pregătire pentru operațiuni împotriva organizațiilor extremiste violente, foarte numeroase pe continentul african.

Aceste manevre militare au fost cele mai ample de pe continentul african, cu exerciții în diferite părți ale Regatului marocan și în apropierea Saharei Occidentale.

ANTITERO Exercițiile African Lion au ca obiectiv grupările africane teroriste. Modelul poate fi aplicat în Tunisia, Senegal și Ghana 

Pentru a doua oară în istorie, aceste exerciții militare au loc în zona de frontieră cu Sahara Occidentală, ceea ce sporește din nou așteptările cu privire la conflictul din teritoriul Sahrawi (partea vestică a deșertului Sahara, care include Sahara Occidentală, sudul Marocului, o mare parte din Mauritania și sud-vestul extrem al Algeriei), ce conține elemente arabe și indigene africane. 

Încă de anul trecut, la scurt timp după ce Statele Unite au recunoscut suveranitatea marocană asupra Saharei, armata americană a anunțat că exercițiile vor avea loc în Greir Labouhi, situat la aproximativ cincizeci de kilometri vest de taberele de la Tindouf (pe teritoriul algerian) controlate de Frontul Polisario (o mișcare rebelă de eliberare naționalistă sahrawi care revendică Sahara Occidentală), unde mii de refugiați sahrawi trăiesc în condiții foarte dificile în așteptarea unei soluții. 

Organizația Națiunilor Unite consideră că Frontul Polisario este reprezentantul legitim al poporului sahrawi și susține că sahrawi au dreptul la autodeterminare.

Frontul Polisario este în afara legii în părțile din Sahara Occidentală aflate sub control marocan. SUA recunosc suveranitatea marocană asupra Saharei, ca soluție la diferend.

Exercițiul militar al Israelului ce simulează un atac pe scară largă asupra Iranului

Chariots of Fire vine pe fondul incertitudinii privind revenirea Iranului la acordul nuclear din 2015, la care participă SUA, China, Rusia, Franța, Germania și Marea Britanie.

Potrivit unui raport al armatei israeliene (IDF), exercițiul s-a concentrat pe simularea atacării țintelor nucleare iraniene și s-a desfășurat deasupra Mării Mediterane începând cu 29 mai. Aproape toate unitățile Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au participat

În afară de simularea loviturilor, Israelul s-a concentrat pe răspunsul la potențialele represalii ale Iranului și ale aliaților săi.

Șeful Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, a declarat că armata a fost instruită să creeze noi planuri de atac împotriva Iranului și a activelor sale nucleare. Acesta a dezvăluit că forțele armate israeliene au „accelerat foarte mult“ pregătirile împotriva programului nuclear al Iranului.

Exerciții militare ale Chinei în jurul Taiwanului

Armata chineză a efectuat o serie de exerciții de mare amploare cu muniție reală, înconjurând Taiwanul, imediat după plecarea președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, din Taiwan, o vizită ce a înfuriat Beijingul.

O postare pe mass-media de stat chineză a oferit coordonatele a șase zone de mare din jurul Taiwanului, dintre care trei se suprapun cu zone despre care Taiwanul spune că fac parte din apele sale teritoriale, mai aproape de Taiwan decât zonele similare anunțate în timpul crizei din strâmtoare de la mijlocul anilor 1990.

Exercițiile, presupunând că vor continua, ar reprezenta o provocare directă la ceea ce Taiwanul definește ca fiind linia sa de coastă. Mulți analiști militari consideră „exercițiile“ Chinei o repetiție clară a invaziei pe care președintele Xi Jinping și-o dorește, considerând că unificarea cu Taiwanul va fi moștenirea mandatului său, lăsată Chinei. 

Rusia va organiza exercițiile militare strategice Vostok-2022

Forțele armate ruse vor desfășura exercițiul strategic Vostok (Est)-2022 în perioada 30 august - 5 septembrie, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării.

Districtul Militar de Est al Rusiei, împreună cu trupele aeropurtate, aviația cu rază lungă de acțiune și aviația militară de transport, precum și contingente militare din alte țări aliate, vor participa, a precizat ministerul într-un comunicat.

Exercițiile vor avea loc pe 13 terenuri de antrenament ale Districtului Militar de Est, cu accent pe „asigurarea securității militare“, a adăugat acesta.

Forțele terestre române au găzduit exerciții de instruire multilaterală terestră pentru interoperabilitate a forțelor aliate - Foto: Facebook

Rusia are în vedere extinderea războiului din Ucraina, care a devenit unul de artilerie. „Rusia va pleca într-o altă campanie, granițele sale nu se termină nicăieri“, a scris fostul președinte și  premier rus Dmitri Medvedev cu privire la dorința Rusiei de a readuce Georgia și Kazahstanul în componența Rusiei. Postarea sa, care a apărut pe rețeaua de socializare VKontakte, a devenit virală. 

„După eliberarea Kievului și a tuturor teritoriilor din Mica Rusie de bandele de naționaliști,  Rusia va redeveni unită. Vom porni o altă campanie pentru a restabili granițele Patriei noastre, care, după cum știți, nu se termină nicăieri“, a scris Medvedev.

Potrivit ultimului sondaj McKinsey Global Survey, conflictele geopolitice au devenit preocuparea majoră în Europa după invazia Ucrainei de către Rusia. 

RĂZBOI Exercițiile militare comune cu Rusia desfășurate în Belarus, la 10 februarie, au fost premergătoare invaziei în Ucraina - Foto: Profimedia Images

Instabilitatea geopolitică rămâne principala amenințare la adresa economiei mondiale, iar inflația a depășit volatilitatea prețurilor la energie și a devenit a doua cea mai importantă preocupare.

Întreruperile lanțului de aprovizionare completează primele trei riscuri globale, urmate de prețurile volatile ale energiei și de creșterea ratelor dobânzilor. Și peste acestea, „plutește“ amenințarea unui nou val de Covid-19. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te