Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.12.2024 - 18:04
Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj. Eagle S, o navă cisternă rusească, suspectată că a întrerupt cablul electric Estlink 2 care trecea sub Marea Baltică între Finlanda și Estonia, era plină de echipament de spionaj.

SHARE

Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj.

După ce a fost confiscat de poliția finlandeză, s-a descoperit că Eagle S „era prevăzut cu dispozitive speciale de transmisie și recepție care au fost folosite pentru a monitoriza activitatea navală”.

Acest echipament „a permis efectiv să devină o navă de spionaj pentru Rusia”.

Petrolierul Rusiei care a tăiat cablul electric Estonia-Finlanda, burdușit cu echipament de spionaj

„Echipamentul de înaltă tehnologie de la bord era anormal pentru o navă comercială și consuma mai multă energie de la generatorul navei, ducând la întreruperi repetate” a declarat o sursă ce cunoștea nava, căreia i-a furnizat servicii maritime comerciale în urmă cu șapte luni”.

„Echipamentele de ascultare și înregistrare au fost aduse la petrolierul vechi de 20 de ani prin valize portabile uriașe, împreună cu multe laptop-uri, ce aveau tastaturi pentru limbile turcă și rusă”, a raportat Lloyd’s List, citată de The War Zone.

„Echipamentul a fost păstrat pe pod sau în „insula maimuțelor”, partea superioară a navei.”

Dispozitivele de transmisie și recepție au fost folosite pentru a înregistra toate frecvențele radio, fiind descărcate pentru analiză în Rusia.

„Au monitorizat toate navele și aeronavele NATO. Aveau toate detaliile despre ei. Pur și simplu își potriveau frecvențele.”

Echipamentul era operat de „ofițeri radio ruși, turci, indieni”, scrie Lloyds List.

„Eagle S a aruncat și „dispozitive de tip senzor” în Canalul Mânecii în timpul unui tranzit”, susțin sursele publicației.

Războiul hibrid al Rusiei împotriva unor țări membre NATO

The War Zone nu a putut verifica în mod independent aceste afirmații, totuși, o sursă de securitate a industriei de transport maritim a declarat că informațiile „sunt plauzibile”.

După ce Eagle S a fost văzut în zona economică exclusivă finlandeză (ZEE) unde cablul Estlink 2 a fost întrerupt, poliția finlandeză, în cooperare cu alte autorități, a arestat nava, ce naviga sub pavilion de Insula Cook, și l-au dus în apele lor teritoriale.

Autoritățile finlandeze au demarat și o anchetă penală.

„Departamentul de poliție din Helsinki și poliția de frontieră au efectuat o operațiune tactică pe navă”, a declarat poliția finlandeză într-un comunicat.

„Autoritățile au luat măsuri de investigație asupra navei, accesul acolo fiind asigurat de elicopterele Forțelor Grăniceri și ale Forțelor de Apărare. Poliția analizează și alte posibile pagube în zona maritimă.”

Anchetatorii finlandezi cred că Eagle S ar fi putut cauza pagubele târându-și ancora de-a lungul fundului mării. O captură de ecran a navei făcută după ce a fost confiscată a arătat că îi lipsea ancora de la babord.

Caravella LLCFZ, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care deține nava conform datelor MarineTraffic, nu a răspuns solicitării de comentarii.

Citește și: Operțiune militară pentru protejarea cablurilor de alimentare Estonia-Finlanda. NATO se implică

Întreruperea Estlink 2 de 658 de megawați (MW) a început miercuri la prânz, ora locală, lăsând doar Estlink 1 de 358 MW, ce leagă Finlanda și Estonia, au declarat operatorii de rețea electrică.

A doua zi, oficialii au declarat că patru cabluri de telecomunicații care leagă Estonia de Finlanda sub Marea Baltică au fost, de asemenea, scoase din funcțiune.

Marea Baltică a avut de multă o importanță strategică atât pentru Rusia, cât și pentru NATO și aliații săi.

Citește și: NATO va invoca Art.5 de apărare colectivă în 2025. Pericol de atacuri hibride ale Rusiei

A existat o creștere a incidentelor în aceste ape de când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Ca urmare a suspiciunii de sabotaj al Rusiei, ce face parte din războiul hibrid al Kremlinului, NATO își intensifică prezența la Marea Baltică, iar SUA ar putea, de asemenea, să urmeze.

Estonia a suferit întreruperi de curent în urma întreruperii Estlink 2 la 25 decembrie, iar autoritățile, împreună cu cele din Finlanda, au cerut NATO ajutor pentru protejarea cablului de alimentare subacvatic Estlink 1. 

Vineri, secretarul general al NATO Mark Rutte a răspuns că alianța își va „îmbunătăți” prezența în Marea Baltică, fără a oferi detalii.

Când a fost solicitat detalii de către The War Zone, un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să „furnizeze detalii operaționale în acest moment”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te