Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO, a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.01.2023 - 18:04
Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO, a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia - Foto: NATO, Flickr

Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO, susţinător al sprijinului militar pentru Ucraina, a câştigat alegerile prezidenţiale din Ceia, cu 57,4% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 93% dintre buletinele de vot valabile.

SHARE

Rivalul său Andrej Babis a obţinut 42,6% din voturi, potrivit rezultatelor publicate în direct pe site-ul Oficiului ceh de statistică.

Rata de participare în această ţară membră a UE şi NATO, cu o populaţie de 10,5 milioane, a fost de 70%.

Petr Pavel, general în rezervă în vârstă de 61 de ani, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi beneficiază de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Citeşte şi: Bănel Nicoliță a vorbit despre fratele său pe care tatăl l-ar fi vândut în Cehia cu 300€ : Am aflat

Andrej Babis, un miliardar de 68 de ani, care a ocupat postul de premier între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor.

În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii faţă de 35% ale acestuia. El a beneficiat între timp de voturile unora dintre concurenţii eliminaţi în primul tur.

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea, la adresa lui Babis şi a familiei sale.

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care întreţinuse legături strânse cu Moscova, înainte de a face o cotitură, în momentul invaziei ruse în Ucraina, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cehia propune participarea Finlandei și Suediei la Formatul București 9. România: O idee excelentă

Petr Pavel a promis că va fi un preşedinte independent, neinfluenţat de politica partidelor, că va continua să susţină ajutorul pentru Ucraina sfâşiată de război şi că va sprijini candidatura Kievului pentru a deveni membru al UE.

Petr Pavel este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldaţi francezi.

Ulterior, el a devenit şef al Statului Major Ceh şi a exercitat în perioada 2015-208 funcţia de preşedinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai înalt responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice.

Pavel va deveni al patrulea preşedinte al Republicii Cehe, după ce ea a devenit stat independent, în urma sciziunii paşnice cu Slovacia, în 1993, la patru ani după ce Cehoslovacia a abandonat regimul său comunist totalitar, ieşind de pe orbita Moscovei.

Predecesorii lui Petr Pavel au fost Vaclav Havel, un dramaturg disident anticomunist, care a condus Republica Cehă din 1993 până în 2003, economistul Vaclav Klaus (2003-2013) şi Milos Zeman, al cărui mandat expiră în martie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te