Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse

DE Romulus Preda | 12.04.2022 - 15:22
Milioane de refugiați ucraineni și-au părăsit țara /FOTO: facebook.com

Peste 4,6 milioane de refugiaţi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia comandată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, a anunţat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) într-un raport publicat marţi, informează Agerpres, potrivit AFP.

SHARE

Potrivit UNHCR, numărul refugiaţilor ucraineni a ajuns marţi la 4.615.830, fiind cu 68.095 mai mare decât cel precizat în raportul de luni.

Noii refugiaţi ucraineni "se află într-o stare mai vulnerabilă, dispun de mai puţine mijloace financiare şi sunt, de asemenea, mai puţin pregătiţi în ceea ce priveşte locurile în care vor să meargă" în raport cu ucrainenii care şi-au părăsit deja ţara în primele săptămâni ale războiului, a declarat un purtător de cuvânt al UNHCR, Matt Saltmarsh, într-o conferinţă de presă organizată de ONU la Geneva.

Europa nu s-a mai confruntat cu un astfel de flux de refugiaţi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 90% dintre persoanele care au părăsit Ucraina sunt femei şi copii, în contextul în care autorităţile ucrainene nu permit ieşirea din ţară a bărbaţilor cu vârste care le permit să lupte pe front.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproximativ 210.000 de cetăţeni non-ucraineni au părăsit la rândul lor Ucraina, întâmpinând uneori dificultăţi în a ajunge în ţările lor de origine.

Citește și: FOTO Trecutul tumultos al Alinei Kabaeva, amanta lui Putin: între petreceri nocturne și depresie

Totodată, ONU a estimat la 7,1 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei, potrivit unui raport publicat de OIM pe 5 aprilie.

În total, aproape 12 milioane de persoane - reprezentând mai mult de un sfert din populaţia Ucrainei - şi-au părăsit locuinţele, fie traversând frontiera pentru a ajunge în ţările limitrofe, fie găsindu-şi refugiu în alte regiuni din Ucraina.

Citește și: Unde se ascunde fostul ginere al lui Putin. Iubita i-a organizat o petrecere în Dubai

Înaintea conflictului militar, Ucraina era populată cu peste 37 de milioane de persoane în teritoriile controlate de Kiev - care nu includ Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, nici zonele din estul ţării, aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi începând din acelaşi an.

Polonia

Polonia este ţara care a primit, de departe, cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni.

Din 24 februarie, 2.645.877 de refugiaţi ucraineni au intrat în Polonia până pe 11 aprilie, potrivit UNHCR. Vameşii polonezi au numărat 2.681.000 de refugiaţi.

Mulţi dintre ei au mers apoi în alte ţări europene.

Înaintea războiului, în Polonia trăiau 1,5 milioane de muncitori ucraineni.

România

Potrivit UNHCR, 701.741 de ucraineni s-au refugiat în România până la data de 11 aprilie, cei mai mulţi dintre ei venind prin Republica Moldova înainte de a-şi continua călătoria spre alte ţări europene.

Republica Moldova

Conform UNHCR, 413.374 de ucraineni au intrat în Republica Moldova, un stat cu 2,6 milioane de locuitori şi considerat unul dintre cele mai sărace din Europa, care este în acelaşi timp cel mai apropiat de portul ucrainean Odesa.

Comisia Europeană îi încurajează pe refugiaţii ucraineni să îşi continue călătoria pentru a se instala într-o ţară din Uniunea Europeană care poate să suporte mai uşor povara financiară asociată acestei migraţii.

Ungaria

Ungaria a primit 428.954 de refugiaţi ucraineni până pe 11 aprilie, potrivit UNHCR.

Slovacia

Un total de 320.246 de persoane au venit din Ucraina de la începutul războiului, conform cifrelor anunţate de UNHCR pe 11 aprilie.

Rusia

Numărul ucrainenilor care s-au refugiat în Rusia era de 433.083 în data de 9 aprilie.

De asemenea, UNHCR notează că, între 21 şi 23 februarie, 113.000 de persoane au plecat din teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk (din estul Ucrainei) şi s-au refugiat în Rusia.

Belarus

Până pe 11 aprilie, Belarus a primit 21.292 de refugiaţi ucraineni.

Metodologie

UNHCR precizează că pentru ţările frontaliere Ucrainei care fac parte din spaţiul Schengen (Ungaria, Polonia, Slovacia), statisticile prezentate se referă la persoanele care au trecut graniţa şi au intrat în ţările menţionate. Reprezentanţii UNHCR estimează că "un număr mare de persoane şi-au continuat călătoria spre alte ţări".

De asemenea, această agenţie din cadrul ONU a precizat că nu le-a luat în calcul pe persoanele originare din ţările limitrofe Ucrainei care au părăsit Ucraina pentru a se întoarce în ţările lor de origine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te