Peste 3 milioane de italieni, amenințați de eruperea unui vulcan. 80 de cutremure într-o zi

DE Octavia Constantinescu | 29.09.2023 - 17:16
Peste 3 milioane de italieni, amenințați de eruperea unui vulcan. 80 de cutremure într-o zi - Foto: Youtube / imagine cu caracter ilustrativ

Se fac planuri de evacuare a populației din zona seismică Campi Flegrei din sudul Italiei, despre care experții au spus cu câteva luni în urmă că este amenințată de o posibilă erupție a unui supervulcan. 80 de cutremure au avut loc într-o singură zi.

SHARE

Panica a cuprins populația din Napoli după cutremurul care a avut loc miercuri dimineață pe câmpurile vulcanice din apropierea orașului. Seismul a avut o magnitudine de 4,2 și este cel mai mare din ultimii 40 de ani, anunță specialiștii, relatează Reuters.

Oraș în pericol din cauza unui vulcan care ar sta să erupă

Îngrijorarea este foarte mare pentru că orașul este amenințat de un supervulcan care se află sub suprafața Câmpiilor Flegree. Situația este atât de serioasă încât autoritățile din Napoli lucrează de ceva timp la un plan de evacuare. Orașul are peste 3 milioane de locuitori.

Citește și: NATO și Rusia aproape de un conflict deschis. Marea Neagră, punct fierbinte al posibilei confruntări

Temerile sunt în creștere în Campi Flegrei, lângă Napoli, după ce miercuri dimineață s-au înregistrat 80 de cutremure. Cel mai puternic dintre acestea a avut și cea mai mare intensitate din ultimii 40 de ani, cu o magnitudine de 4,2 grade și epicentrul localizat la 3 km adâncime, și s-a resimțit și la Roma, relatează The Guardian.

Deși nu s-au produs pagube, numeroase persoane și-au părăsit locuințele, iar transportul feroviar a fost perturbat, întrucât a fost necesară verificarea liniilor de cale ferată. Trenurile de mare viteză au început să circule după câteva ore, dar întârzierile mari au dus la aglomerarea gării din Napoli, potrivit ANSA.

Conform datelor publice, la periferia vestică a orașului Napoli sunt localizate câmpuri vulcanice. Autoritățile monitorizează însă în mod constant activitatea vulcanică din zonă.

„A fost resimțit de populație, dar, potrivit primelor verificări, nu au fost raportate pagube până în prezent”, arată Agenția italiană de Protecție Civilă.

„Este mai mult decât îngrijorător”, au transmis recent specialiștii în geofizică și vulcanologie referindu-se la vulcanul Campi Flegrei care se traduce Câmpuri în Flăcări, mai puțin cunoscut decât Vezuviul și care azi amenință o jumătate de milion de locuitori din zona Napoli, Italia.

Experții avertizează că este „aproape de punctul de a erupe”, relata CBS News în luna iunie, spunând că autoritățile italiene au deja un plan de evacuare.

Mai puțin cunoscut decât Vezuviul, care a șters Pompeiul de pe hartă în urmă cu aproape două milenii, vulcanul Campi Flegrei, care a erupt ultima oară în 1538, a expus atunci sute de mii de locuitori la un potop de lavă, cenușă și roci.

Astăzi, după 485 de ani, experții vorbesc despre Campi Flegrei ca despre un „super vulcan” care devine cu fiecare zi o mare îngrijorare pentru orașul Napoli.

Citeşte şi: Simona Halep este audiată la Londra, în cauza privind presupusul dopaj cu roxadustat

„Este un vulcan extrem de periculos”, explică pentru AFP Stefano Carlino, coautor al studiului universității londoneze UCL și al Institutului italian de geofizică și vulcanologie (INGV), publicat în revista Communications Earth & Environment.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te