Pervez Musharraf, fostul președinte al Pakistanului, a murit la 79 de ani. Era internat în Dubai

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.02.2023 - 10:15
Pervez Musharraf / Foto: Profimedia

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a încetat din viață după o boală îndelungată la un spital din Dubai, a anunţat presa locală pakistaneză. Ambasada Pakistanului în EAU a confirmat decesul.

SHARE

''Pot confirma că a decedat în această dimineaţă'', a declarat, pentru Reuters, Shazia Siraj, purtător de cuvânt al consulatului pakistanez din Dubai şi al ambasadei din Abu Dhabi. Siraj a precizat că misiunea este în contact cu familia lui Musharraf.

De asemenea, și armata pakistaneză a confirmat decesul lui Musharraf, în vârstă de 79 de ani, care a fost îndepărtat de la putere în 2008. Fostul şef al armatei se afla în exil autoimpus în Dubai.

Citește și: UE i-a închis robineții de motorină și benzină lui Putin. Cea mai mare problemă, pentru diesel-uri

Şefii armatei, marinei şi aviaţiei pakistaneze şi-au exprimat condoleanţele cu privire la moartea sa.

Fostul general cu patru stele, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge în 1999, a reuşit să gestioneze o creştere economică rapidă şi a încercat să introducă valori sociale liberale în această ţară musulmană conservatoare, relatează Agerpres, citând Reuters.

Pervez Musharraf condamnat la moarte în contumancie și, apoi, iertat

Justiţia din Pakistan a anulat în data de 13 ianuarie 2020 condamnarea la moarte în contumacie, pronunțată pe 17 decembrie 2019, a fostului şef de stat Pervez Musharraf, argumentând că tribunalul special care l-a declarat vinovat de trădare a fost neconstituţional, a indicat un procuror responsabil de acest caz, citat de AFP.

"Depunerea reclamaţiei, constituirea tribunalului, selectarea echipei de acuzare sunt ilegale, întreaga judecată a fost anulată", a declarat pentru France Presse procurorul Ishtiaq Khan, care a reprezentat guvernul pakistanez în faţa Înaltei Curţi din Lahore (estul Pakistanului).

Citește și: Ministrul Rafila, neputincios în privința hranei din spitale: „Nu poți să schimbi o mentalitate”

Un avocat al fostului preşedinte, Azhar Siddiq, a confirmat decizia în faţa presei.

Totuşi, parchetul poate decide să-l urmărească din nou pe Musharraf, care mai este pus sub acuzare într-o serie de afaceri.

Pervez Musharraf, aflat la putere între 1999 şi 2008, a fost condamnat în decembrie anul trecut de un tribunal special pentru înaltă trădare şi subminarea Constituţiei ţării, într-un proces deschis împotriva fostului preşedinte în urmă cu şapte ani.

Musharraf era judecat pentru înaltă trădare pentru impunerea stării de urgenţă în 2007, când a suspendat Constituţia şi i-a încarcerat pe judecătorii Curţii Supreme care nu au acceptat decizia.

Fostul şef de stat, care trăieşte în exil în Dubai, l-a răsturnat de la putere în 1999 pe prim-ministrul de atunci, Nawaz Sharif, printr-o lovitură de stat militară sângeroasă şi a obţinut un rol important pe scena mondială după ce s-a alăturat războiului antiterorist condus de SUA în Afganistan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te