Ministerul american al Apărării a anunţat marţi că a anulat mega-contractul pentru servicii "cloud" (servere interconectate), în valoare de 10 miliarde de dolari, pe care îl atribuise în 2019 Microsoft şi care a fost contestat de Amazon, relatează AFP.
Pentagonul explică într-un comunicat că acest contract "nu mai corespunde nevoilor sale" din cauza în special a "evoluţiei cerinţelor" şi "progreselor din acest sector".
Ministerul Apărării prevede iniţierea unei noi proceduri pentru angajarea diverselor companii specializate în servicii "cloud".
CITEȘTE ȘI: Interlopul Mincă, liderul clanului Sadoveanu, a fost furat. Hackerii i-au spart contul de Facebook
"Odată cu evoluţia mediului tehnologic a devenit clar că acest contract, întârziat mult timp, nu mai corespunde cerinţelor pentru a remedia lacunele în materie de capacităţi" ale Ministerului Apărării, a indicat un purtător de cuvânt într-un comunicat.
Acest contract important, cu o durată de 10 ani, avea ca scop modernizarea tuturor sistemelor informatice ale forţelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligenţa artificială.
CITEȘTE ȘI: Profesor de la UMF: Imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID poate dura şi câţiva ani
Imediat după încheierea licitaţiei în toamna anului 2019, compania Amazon, considerată iniţial drept favorită, a contestat alegerea făcută de Pentagon.
Gigantul de comerţ online, devenit expert în servicii de cloud computing, l-a acuzat pe fostul preşedinte american Donald Trump că s-ar afla în spatele alegerii Pentagonului din cauza animozităţii sale faţă de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.
Ministerul american al Apărării intenţionează să-şi întoarcă acum privirea spre mai multe companii, începând cu Microsoft şi Amazon, singurele două grupuri "capabile să răspundă nevoilor sale" la ora actuală.
Dar ministerul va "continua să efectueze cercetări de piaţă pentru a stabili dacă şi alţi furnizori cu sediul în SUA" ar putea îndeplini cerinţele sale, potrivit Agerpres.