Pentagonul anchetează un atac aerian în Siria, din 2019, în care au murit civili

DE Edi Neagu | 30.11.2021 - 09:13
Anchetă la Washington pentru un incident din Siria. FOTO: Pexels.com

Bombardamentul din Baghuz, bastion al Statului Islamic, a ucis 70 de persoane, între care femei și copii.

SHARE

Departamentul american al Apărării a lansat luni o nouă anchetă asupra unui atac aerian care a ucis civili în Siria în 2019, la două săptămâni după publicarea unei investigaţii a jurnalului New York Times acuzând armata americană că a încercat să ascundă prezenţa unor victime necombatante, transmite AFP.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a însărcinat pe generalul de armată Michael Garrett "să reexamineze rapoartele anchetei deja efectuate asupra acestui incident", care s-a produs la 18 martie 2019 la Baghuz, în Siria, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Potrivit New York Times, o forţă specială americană care opera în Siria - uneori în cel mai mare secret - a bombardat de trei ori în acea zi un grup de civili lângă Baghuz, ultimul bastion al grupării Stat Islamic (SI), omorând 70 de persoane, printre care femei şi copii.

Generalul Garrett, care conducea forţele terestre din Orientul Mijlociu cu câteva zile înainte de lovitura mortală, va avea la dispoziţie 90 de zile pentru analiza nu numai datele despre atac, ci şi maniera în care a fost efectuată ancheta iniţială şi modul în care ierarhia militară a fost informată despre acesta, a precizat purtătorul de cuvânt.

Noua anchetă va trebui să stabilească în special dacă legile războiului au fost respectate şi dacă măsurile de protecţie a civililor despre care se presupune că ar fi fost urmate, potrivit investigaţiilor anterioare asupra acestei tragedii, au fost într-adevăr puse în aplicare, a adăugat John Kirby.

Citește și: Silviu Dumitrache, șeful spionilor de la „Doi și-un sfert”, două stele de general în ultimul an

De asemenea, va trebui să stabilească dacă trebuie aplicate sancţiuni şi dacă procedurile în vigoare trebuie modificate, a detaliat el.

Ancheta iniţială a Comandamentului Central al armatei americane, care supervizează operaţiunile militare în Orientul Mijlociu, a stabilit că raidurile au fost "o autoapărare legitimă", "proporţionale" şi că "au fost luate măsurile adecvate pentru a exclude prezenţa civililor".

Dar unele femei şi unii copii, "fie ca urmare a îndoctrinării, fie a unei opţiuni, au decis să pună mâna pe arme (...) şi, prin urmare, nu au putut fi identificaţi strict ca civili", a subliniat Comandamentul Central.

Forţele Democratice Siriene (SDF, o alianţă militară arabo-kurdă) şi aliaţii lor din coaliţia condusă de SUA au anunţat înfrângerea "califatului" SI la sfârşitul lui martie 2019, după ce au cucerit ultimul bastion jihadist din Baghuz, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.