Numele lui Silviu Dumitrache apare în dosarul de corupție privind deturnarea fondurilor operative ale serviciului secret de informații. El a fost inculpat pe 30 septembrie 2016 pentru complicitate la delapidare, fals intelectual și uz de fals. După doi ani, dosarul a fost clasat suspect de procurorul Dănuț Volintiru, de la DNA.
Filiera SRI – Liviu Luca
Silviu Dumitrache, fiul colonelului Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova, s-a căsătorit cu fiica sindicalistului Petrom Liviu Luca. Se întâmpla în 2006. În acea perioadă, Silviu Dumitrache era ofițer de informații la Sectorul Informații Economico-Strategice, din cadrul serviciului secret de informații al Ministerului de Interne.
După nuntă, cariera lui Dumitrache a luat avânt. În 2016, era deja pe funcția de șef al contrainformațiilor la „Doi și-un sfert”. Adică numărul trei în serviciul secret. În acel an, procurorii DNA aveau să deschidă unul dintre cele mai complexe dosare de corupție. Fondurile operative ale „spionilor” Ministerului Afacerilor Interne erau deturnate sub protecția șefilor serviciului secret.
În primă fază au fost puși sub acuzare 24 de ofițeri, inclusiv șefii „Doi și-un sfert”. Potrivit rechizitoriului, șefii spionilor de la „Doi și-un sfert” se lăfăiau pe banii alocați de stat pentru plata informatorilor. Ulterior, a fost deschis un nou dosar, cunoscut ca DIPI 2, în care au fost puși sub acuzare Silviu Dumitrache și Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne din aceea perioadă. Silviu Dumitrache s-a suspendat din funcție, în timp ce Petre Tobă și-a dat demisia.
Dosarul DIPI 2, clasat de DNA
Doi ani mai târziu, în anul 2018, procurorul șef Dănuț Volintiru, cel care conducea ca interimar Sectia I-a din DNA, a decis să claseze dosarul DIPI 2.
„Din probele administrate în cauză nu a rezultat că persoanele respective și-ar fi însușit sumele de bani menționate mai sus, ci dimpotrivă, că acestea au avut destinatia acoperirii unor nevoi operative care țin de desfășurarea activității instituției și care au existat în realitate. Mai mult decât atât, folosirea sumelor de bani s-a circumscris unor cheltuieli operative prevăzute de ordinele MAI și hotărârile CSAT”, spunea procurorul Volintiru în ordonanța de clasare.
Ulterior Silviu Dumitrache a fost numit prim- adjunct al Direcției de Informații și Protecție Internă, fosta unitate „Doi și-un sfert”.
Filiera liberală și concursul pentru generalul Dumitrache
Pe 20 ianuarie 2020, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela l-a împuternicit pe colonelul Silviu Dumitrache în funcția director al Direcției de Informații și Protecție Internă.
„Cu aceeași dată, prin ordin al ministrului afacerilor interne, domnul colonel Tiberiu – Silviu Dumitrache, directorul Direcției Contrainformații, a fost împuternicit să exercite funcția de director general al Direcției Generale de Protecție Internă a MAI”, se menționează în comunicatul ministerului.
Nici președintele Klaus Iohannis nu s-a lăsat mai prejos și a emis un decret pe 27 noiembrie 2020 prin care i-a acordat gradul de general de brigadă lui Silviu Dumitrache.
Între timp, la șefia ministerului de Interne a ajuns liberalul Lucian Bode. Noua conducere a ministerului de Interne a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director general al DIPI. Singurul candidat înscris, admis și câștigător al concursului a fost generalul Silviu Dumitrache. Pe 26 noiembrie 2021, președintele Klaus Iohannis i-a făcut cadou cea de-a doua stea de general lui Silviu Dumitrache.
Colonelul Dumitrache a încălcat drepturile omului în regimul comunist
Tatăl generalului Silviu Dumitrache a fost colonelul (r) Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova. În anul 2012, colonelul Dumitrache a fost condamnat împreună cu un alt general de la SRI, celebrul Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare. Generalul Ovidiu Soare a fost șeful Inspectoratului pentru Apărarea Constituției și Securitate Economică din cadrul SRI.
Colonelul Gheorghe Dumitrache și-a început cariera la Securitate în județul Dâmbovița. De acolo, a fost transferat la Prahova, unde răspunde printre altele și de Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe vreme când Liviu Luca era liderul studenților petroliști.
După Revoluția din 1989, a rămas în continuare la Prahova, ba chiar a ajuns numărul doi la nivel de județ. În acele vremuri, județul Prahova era cunoscut ca raiul contrabandei cu produse petroliere. Procurorii susțin că, începând cu anul 1995, Dumitrache senior a început să acorde protecție mai multor afaceriști din județ. De la reprezentanții unor companii a primit bani, bunuri și servicii estimate la trei miliarde de lei vechi. Conform europaliberă.org, în anul 2008, colonelul Gheorghe Dumitrache a fost declarat de CNSAS și de instanțele de judecată lucrător al Securității. El a fost dovedit că a încălcat drepturile fundamentale ale omului în regimul comunist.