Pence, în vizită la kurzii din Irak. SUA: Ne așteptăm la atacuri ISIS în Siria. Rusia avertizează

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.11.2019 - 21:27

Vicepreședintele american, Mike Pence, a efectuat o vizită surpriză sâmbătă în Irak, în zonă kurdă Irbil și a vizitat baza americană Ain al-Asad din provincia Anbar, vestul țării, fără să se întâlnească și cu oficialii irakieni.

SHARE

Pence l-a întâlnit pe președintele zonei autonome kurde din Irak, Nechirvan Barzani, și pe premierul Masrour Barzani, la Irbil, a declarat președinția kurdă, publicând imagini ale întâlnirilor.

În cursul întâlnirii, Pence a transmis mesajul lui Donald Trump că „rămân aliate cu kurzii în lupta contra ISIS”.

Pence a vizitat Baza aeriană Al Asad, în vestul Irakului, unde sunt staționate trupele americane, de unde a avut o convorbire la telefon cu premierul irakian Adil Abdul Mahdi, care a refuzat invitația de a se întâlni cu vicepreședintele american la baza aeriană.

Vicepreședintele Mike Pence i-a transmis că SUA doresc ca Irakul să demonstreze reținere în privința protestelor anticorupție care au cuprins țara, sugerând că altul trebuie să fie obiectivul forțelor armate și de securitate instruite de americani, nu să tragă în civili.

De asemenea, Pence și-a exprimat susținerea pentru un Irak liber, suveran și independent - un avertisment subtil împotriva influenței iraniene în țară, care a slăbit cooperarea dintre SUA și Irak.

350 de persoane au fost ucise și 15.000 rănite de la manifestările izbucnite la 1 octombrie. Un protestatar a fost ucis și 17 au fost răniți în confruntări cu forțele de securitate sâmbătă, pe podul Al-Ahrar din Bagdad, a declarat o sursă medicală.

Demonstranții s-au masat pe trei poduri principale care duc din tabăra de protest din Piața Tahrir până la malul vestic al râului Tigru, unde se află birourile guvernamentale și ambasadele străine.

În timpul vizitei lui Pence în Irbil, Irak, șeful Comandamentului Central al Statelor Unite, Kenneth McKenzie, a declarat că forțele americane din estul Siriei sunt în alertă, așteptându-se la atacuri ale ISIS „în următoarele zile și săptămâni”. McKenzie se afla în Bahrain. El a cerut partenerilor regionali precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irakul și Omanul să colaboreze cu Washingtonul în confruntarea cu orice agresiune iraniană.

Într-o declarație publică rară asupra operațiunilor rusești din Siria, președintele Vladimir Putin a spus vineri că aproape „90 la sută din teritoriu a fost eliberat de teroriști” – cu referire în special la rebelii sirieni, pentru că războiul cu ISIS l-a declarat încheiat.

„Operațiunile împotriva bandelor teroriste din Siria au fost un test serios al profesionalismului forțelor armate. Această experiență va fi folosită pentru îmbunătățirea serviciilor viitoare”, a spus Putin în timpul unei sesiuni a Consiliului de Securitate de la Moscova.

Mesajul său era adresat SUA și Israelului, care continuă bombardamentele asupra obiectivelor militare iraniene din Siria, în ciuda acordului dintre premierul Benjamin Netanyahu și președintele rus, prin care acesta din urmă își asumase retragerea iranieneilor și a milițiilor șiite sponsorizate de Teheran la 30 de kilometri de granița cu Israelul. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te