„Paşaportul” de vaccinare: cum va funcţiona, unde va fi valabil. Rolul companiilor aeriene

DE Alexandru Pop | 10.04.2021 - 10:36
Paşaportul de vaccinare: cum va funcţiona, unde va fi valabil. Rolul companiilor aeriene/FOTO: CE

Dacă vaccinul este noua armă în războiul global contra coronavirusului, „paşaportul” de vaccinare tinde să devină în aceste condiţii un veritabil „permis port-armă” pentru cei care doresc să călătorească în anumite ţări, fie în scopuri turistice, fie în interes de serviciu.

SHARE

Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă Italia, care a anunţat că va primi în această vară, fără restricţii, toţi turiştii care vor prezenta un paşaport de vaccinare.

La nivelul UE nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la acest tip de adeverinţă. La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat însă o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

„Paşaportul” de vaccinare în UE

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Citește și: Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Scopul: prevenirea discriminării persoanelor care nu sunt vaccinate.

Comisia propune astfel crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Grecia şi Bulgaria vor cere adeverinţă de vaccin, Turcia încă nu

Dacă va fi acceptat, respectivul certificat ar urma să fie valabil la nivel comunitar. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau a fost bolnav şi s-a vindecat de COVID-19.

La fel ca şi Italia, Bulgaria pledează pentru accesul turiştilor deţinători ai unui „paşaport COVID”. Autorităţile de la Sofia se pregătesc deja intens pentru sezonul turistic de vară. În staţiunile de pe litoralul bulgăresc vor fi primiţi turiştii vaccinaţi sau care pot prezenta un test PCR negativ, arată o analiză a Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te