Pașapoartele de vaccinare, mărul discordiei între națiuni. Cine le introduce, cine mai așteaptă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.02.2021 - 00:03
Pașapoarte de vaccinare/ sursă ynet

Pașapoartele de vaccinare au devenit tema principală a dezbaterilor actuale, multe țări dorind să le impună, dar nu există un consens internațional până acum. Unele țări le cer cu insistență, pentru a-și salva economiile bazate pe turism. Altele, cu puțini vaccinați, așteaptă.

SHARE

Țări din UE și emiratele din Golf, care se bazează pe turism, au fost cei mai mari promotori ai pașapoartelor.

UE deliberează

Luna trecută, Grecia a solicitat Bruxelles-ului să permită „certificate de vaccinare” pentru călătoriile în interiorul UE.

Atena a semnat un acord cu Israelul pentru a permite persoanelor vaccinate să călătorească între cele două țări, ministrul Turismului, Harry Theocharis, încheind un acord similar cu Marea Britanie.

Cipru - care se bazează în mare măsură pe turiștii britanici - spune că dorește, de asemenea, un acord cu Israelul, care este în discuții și cu Malta.

Spania, cea mai populară destinație din Europa, consideră că pașapoartele de vaccinare sunt „elementele cele mai importante pentru a garanta o revenire sigură la mobilitate”.


Bulgaria și Italia spun, de asemenea, că acestea ar putea redeschide economiile. normală”.

Giganții companiei aeriene Emirates și Etihad din Golf au fost printre primii care au spus că vor testa o aplicație care verifică vaccinările.

Nordicii vor pașapoarte de vaccinare

Suedia și Danemarca au anunțat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să participe la evenimente sportive sau culturale și să ia masa în restaurante.

Islanda, care nu este membră a UE, dar face parte din zona sa de călătorie Schengen, a început să elibereze certificate de vaccinare digitale în ianuarie pentru a facilita călătoriile între țări.

Călătorii din Polonia și Estonia care fac dovada vaccinării sau dețin un test Covid negativ sunt scutiți de carantină.

OMS spune „Nu, deocamdată”

Firma estoniană Guardtime desfășoară un program pilot de certificare a vaccinării și lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la extinderea acestuia la nivel internațional.

Dar, deși OMS crede că ar putea ajuta la urmărirea stadiilor de vaccinare, „deocamdată” sunt împotriva utilizării acestuia pentru călătorii.

„Există încă necunoscute critice în ceea ce privește eficacitatea vaccinării în reducerea transmiterii și trebuie luată în considerare disponibilitatea limitată a vaccinurilor", a comunicat OMS.

Citește și


Cancelarul Austriei: Unele state membre UE vor introduce pașapoarte de vaccinare

UE lucrează la pașapoartele de vaccinare pentru a ajuta „turismul în pandemie”

 


Potrivit unui bilanț al AFP, doar 222 de milioane de vaccinuri au fost administrate până acum la nivel global - în principal vaccinuri care necesită oa doua doză - unei populații mondiale care acum depășește 7,8 miliarde.

Una din cinci persoane trăiește în țări care nici măcar nu au început vaccinarea.


Franța și Germania admit că sectorul privat poate să ceară certificate de vaccinare, însă ar fi o regulă discriminatorie la nivel internațional.

Belgia ar dori intruducerea „pașapoartelor de vaccinare” în anumite domenii.

Începând de joi, cel puțin 10,17 milioane de oameni din întreagul bloc UE au fost vaccinați complet cu două doze - doar 2,3% din populație.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te