Parlamentul European nu a interzis folosirea termenilor „mama” și „tata”: E doar o recomandare

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.03.2021 - 11:37
Parlamentul European nu a interzis folosirea termenilor „mama” și „tata”: E doar o recomandare. Foto Biroul Parlamentului European în România

Publicația italiană Il Giornale a scris că Parlamentul European ar fi interzis folosirea termenilor „mama” și „tată” în cadrul comunicărilor oficiale ale instituției. Informația este falsă: este doar o recomandare internă, pentru traducători. Nu e obligatorie.

SHARE

Presa din România a preluat rapid informațiile din ziarul italian Il Giornale, care afirma că Parlamentul european ar fi elaborat un nou ghid lingvistic, destinat politicienilor și oficialilor, prin care este interzisă folosirea unor termeni ca „mamă”, „tată”, „homosexual ” sau „lesbiană”.

Informația a plecat inițial de la Simona Baldassarre, europarlamentar din partea partidului de dreapta populist Liga lui Salvini. Scandalul a prins imediat și în Parlamentul României.

Deputatul PSD Radu Cristescu a ironizat situația pentru Știrile ProTV: „Acuma mă gândeam să o sun pe mama acasă, la Satu Mare, şi nu ştiu cum să-i spun, că am citit azi o ştire că nu mai putem să spunem mama şi tată. Suntem o ţară ortodoxă, cu credinţă în Dumnezeu, ştiţi cum e, scuipă babele în sân.”

 

Nu e o interdicție, e o recomandare

Parlamentul European a reacționat și a transmis că informația este falsă, pentru că nu e vorba despre nici o interdicție, ci doar o recomandare și nu se adresează europarlamentarilor, ci mai ales traducătorilor, pentru uz intern. 

„La nivelul Parlamentului European există un glosar intern cu scopul asigurării utilizării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv.

Acesta recomandă utilizarea termenului incluziv «părinți» strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare.

Documentul este de uz strict intern, se adresează în special traducătorilor din Parlamentul European care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul constituie norma și nu a fost conceput pentru a emite recomandări referitoare la activitatea și declarațiile deputaților europeni”, a transmis biroul de comunicare al Parlamentului European.

 

Ghidul lingvistic intern

 

De fapt, direcţia de personal din Parlamentul European a elaborat un ghid lingvistic pentru angajaţii săi, adresat în special traducătorilor din instituție, al cărui scop este de a evita menționarea unor aspecte ce țin de dizabilități fizice, de sex sau de etnie.

Pe lângă termul „părinți”, pentru mamă și tată, documentul mai recomandă ca „pitic” să fie înlocuit cu „persoană de statură mică”, iar în loc de „homosexuali” și „lesbiene” ar trebui spus „persoane gay” și „persoane lesbiene”.

Ghidul lingvistic nu este obligatoriu pentru nicio ţară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te