Papa Francisc anunță că femeile vor avea un cuvânt de spus în numirea episcopilor

DE Bianca Iosef | Actualizat: 06.07.2022 - 14:17
Papa Francisc - Foto: Inquam Photos

Papa Francisc a declarat că doreşte să acorde femeilor mai multe funcţii la nivel înalt în Sfântul Scaun şi a dezvăluit că, pentru prima dată, va numi două femei într-un comitet al Vaticanului, care îl ajută să aleagă episcopii din Congregaţia pentru Episcopi.

SHARE

„Sunt deschis să ofer (femeilor) o oportunitate”, a declarat Papa Francisc în cadrul unui interviu de de 90 de minute în care care a discutat, printre altele, despre noua constituţie pentru administraţia centrală, cunoscută sub numele de Curia.

Citește și: EXCLUSIV Peste 1.100 de funcționari s-au angajat în administrația publică sub guvernarea PNL-PSD

El a menţionat că anul trecut, pentru prima dată, a numit o femeie în funcţia de guvernator al Vaticanului, numind-o pe sora Raffaella Petrini în cea mai înaltă funcţie deţinută de o femeie în cel mai mic stat din lume.

„Două femei vor fi numite pentru prima dată în comitetul care alege episcopii în Congregaţia pentru Episcopi”, a spus el.

Decizia, care nu a fost anunţată oficial, este extrem de semnificativă, deoarece femeile vor avea, pentru prima dată, un cuvânt de spus în numirea episcopilor lumii, care sunt toţi bărbaţi.

„În acest fel, lucrurile se deschid puţin”, a subliniat Suveranul Pontif.

Citește și: România produce mai multe deșeuri decât grâu. Reciclarea, foarte scumpă

Papa Francis nu a oferit numele femeilor la care a făcut referire şi nu a spus când va fi anunţată oficial numirea lor.

Membrii comitetului, care în prezent este alcătuit din cardinali, episcopi şi preoţi, se întâlnesc de obicei de două ori pe lună la Roma.

O nouă constituţie pentru administraţia centrală a Sfântului Scaun, care a intrat în vigoare luna trecută, permite oricărui catolic botezat, inclusiv bărbaţi şi femei laice, să conducă majoritatea departamentelor Vaticanului.

Luna trecută, cardinalul irlandez-american Kevin Joseph Farrell, prefectul Dicasterului pentru laici, familie şi viaţă, a glumit că, odată cu promulgarea noii constituţii, el ar putea fi, probabil, ultimul cleric care conduce acel departament.

Întrebat ce alt departament al Vaticanului ar putea fi condus de un laic sau o femeie, Francis a sugerat că ar putea include departamentul pentru Educaţie şi Cultură Catolică şi Biblioteca Apostolică. În prezent, departamentul este condus de bărbaţi clerici.

Francisc a numit deja câteva femei, atât călugăriţe, cât şi femei laice, în departamentele Vaticanului.

Anul trecut, liderul Bisericii Catolice a numit-o pe sora Alessandra Smerilli, călugăriţa italiană, în a doua funcţie din biroul de dezvoltare al Vaticanului, care se ocupă de probleme de justiţie şi pace.

În plus, papa Francisc a numit-o pe Nathalie Becquart, membră a Surorilor Misionare Xaviere, drept co-subsecretar al Sinodului Episcopilor, care pregăteşte întâlniri importante ale episcopilor care au loc la fiecare câţiva ani.

Printre femeile laice care deţin deja slujbe importante în Vatican se numără Barbara Jatta, prima femeie director a Muzeelor Vaticanului, şi Cristiane Murray, directorul adjunct al Biroului de presă al Vaticanului. Ambele au fost numite de papa Francisc, scrie New.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.