Șefii armatelor SUA și Rusiei, prima discuție de la debutul invaziei. Care e soarta lui Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.05.2022 - 11:08
Șeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley/foto: armytimes

Șeful Marelui Stat Major al Armatei Federației Ruse, general Valeri Gherasimov, a discutat joi despre situația din Ucraina cu președintele Statului Major Interarme al SUA, general Mark Milley.

SHARE

Discuția a avut loc la inițiativa părții americane, a precizat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

„Au fost discutate chestiuni de interes comun, inclusiv situația din Ucraina”, a adăugat acesta.

Milley, președintele Statului Major Interarme american, și Gerasimov, șeful Marelui Stat Major rus, „au discutat mai multe probleme legate de securitate”, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major al SUA, care nu a oferit alte detalii.

Potrivit unui reportaj al TV Zvezda, care este controlat de Ministerul rus al Apărării, apelul a avut loc la solicitarea lui Milley și cei doi au vorbit despre situația din Ucraina.

Ultima dată când cei doi au vorbit la telefon a fost la 11 februarie, când Washingtonul avertiza public despre planurile Rusiei de a invada Ucraina și spera că avertismentele sale vor descuraja Moscova să meargă mai departe.

„Nu au mai vorbit de atunci până astăzi”, a declarat comandantul Sean Riordan, purtător de cuvânt armatei.

Citește și

Putin, internat pentru a i se extrage lichid abdominal. Televiziunile folosesc colaje înregistrate

Lukașenko reintroduce pedeapsa cu moartea pentru „teroriștii” opozanți

Apelul a venit în timp ce Washingtonul își intensifică sprijinul pentru armament pentru Ucraina, un nou pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari fiind adoptat de Congres joi.

FSB și GRU știu că războiul e pierdut

Christo Grozev, un expert în Rusia, consideră că elitele GRU și FSB sunt pregătite să-l elimine pe Putin de la putere, pentru că știu că războiul este pierdut.

„Dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, el trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanțului va îndeplini acest ordin”, a spus Grozev.

„Dacă cineva nu se conformează, atunci acesta va fi un semnal de insubordonare. Și poate chiar moartea fizică a lui Putin.

Acesta este un scenariu. Al doilea este dacă Putin va vrea să dea ordin de mobilizare generală a forțelor armate și a populației ruse. Informațiile de pe teren sunt că acest ordin ar provoca o „explozie socială” în rândul rușilor obișnuiți. 

Fără a recurge nici la arme nucleare, nici la o mobilizare generală, Rusia nu are nicio șansă de a câștiga războiul, susține Grozev.

„Elita securității înțelege acest lucru. Partea intelectuală a GRU - direcția de informații militare -, cei cu informații complete, înțeleg mocirla în care se află Putin”, subliniază Grozev.

Probabil că aceștia vor schimba conducerea de la Kremlin, fără „spectacol”, pe baza zvonurilor despre bolile lui Putin.

Armata nu este departe de „complot”, potrivit lui Grozev.

Acesta a observat că zborurile ofițerilor de raang înalt către buncărul de comandă și control din apropiere de Ufa - la peste 1.200 de kilometri de Moscova - s-au redus. 

„Acele zboruri pentru elita armatei, pe care le-am înregistrat acum o lună, nu mai sunt acum atât de intense”, a spus el.

Probabil că și armata vrea să stea aproape de Kremlin.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te