Osman Kavala, încarcerat din 2016 de regimul Erdogan fără a fi condamnat. SUA cer eliberarea

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.07.2020 - 08:19

Statele Unite au cerut Turciei să-l elibereze pe filantropul proeminent şi omul de afaceri Osman Kavala, aflat deja în închisoare de 1.000 de zile, informează dpa.

SHARE

Kavala se află în spatele gratiilor fără a fi fost condamnat pentru nicio crimă, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Cale Brown.

"Statele Unite subliniază importanţa respectării obligaţiilor şi angajamentelor internaţionale", a mai spus Brown.

"Cerem Turciei să îşi respecte propriul angajament faţă de justiţie şi statul de drept şi să-l elibereze pe Osman Kavala din detenţie, urmărind o rezoluţie justă, transparentă şi rapidă a cazului său", a adăugat el.

Kavala este directorul organizaţiei non-profit de arte Anadolu Kultur. SUA şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la
arestarea şi punerea sa sub acuzare. Grupurile pentru drepturile omului susţin că acuzaţiile împotriva lui Kavala sunt motivate politic.

În vârstă de 62 de ani, Osman Kavala a fost acuzat anterior că a încercat să răstoarne guvernul turc în timpul protestelor în legătură cu parcul Gezi din Istanbul în 2013, dar un tribunal l-a achitat în februarie. El a fost arestat din nou la doar câteva ore după achitarea sa, ca parte a unei noi anchete privind acuzaţii de spionaj legate de lovitura de stat eşuată ce a avut ca scop răsturnarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în 2016.

Kavala este acum deţinut în închisoarea de maximă securitate Silivri din afara Istanbulului.

Turcia a încarcerat mii de persoane, inclusiv jurnalişti, în urma puciului eşuat din 2016. Ultimele arestări de amplare au avut loc în februarie, când procurorii turci au emis mandate de arestare împotriva a 228 de persoane. 

Suspecții sunt din rândurile Armatei și din cadrul ministerului justiției. Dintre militarii suspecți, 101 sunt ofițeri activi, iar dintre persoanele arestate care provin din rândul ministerului Justiției, 71 sunt suspectate că susțin mișcarea clericului Fethullah Gullen.

33 dintre cei 71 sunt încă angajați în minister. În iulie 2019, autorităţile turce au arestat încă 176 de militari suspectaţi de legături cu reţeaua condusă de clericul Fethullah Gulen, considerat de Ankara organizatorul puciului eşuat din iulie 2016.

Printre cei reţinuţi sunt mai mulţi ofiţeri superiori; suspecţii provin din toate categoriile de arme – trupele terestre, forţele aeriene şi marina, a precizat marţi procuratura din Istanbul. Gulen, stabilit în SUA, neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

În ultimii trei ani, au fost arestaţi preventiv pentru legături cu presupusa lui reţea peste 77.000 de cetăţeni turci, iar circa 150.000 de funcţionari publici şi militari au fost concediaţi. Administraţia condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan consideră epurările şi arestările o reacţie necesară la o ameninţare de securitate, în timp ce aliaţii occidentali ai Turciei şi apărătorii drepturilor omului critică folosirea puciului ca pretext pentru suprimarea dizidenţei.  

 

Citește și...

Scriitorul Orhan Pamuk și alți 100 de intelectuali turci cer stoparea opresiunii lui Erdogan

Bekçi, paznicii de cartier din Turcia, au primit puteri suplimentare de la partidul lui Erdogan

Erdogan se teme de o nouă lovitură de stat

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te