Erdogan se teme de o nouă lovitură de stat

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.02.2020 - 18:54

Un raport al RAND Corporation (think tank american de politică globală) despre cursul politic al Turciei, care menționează probabilitatea unei noi lovituri de stat, a provocat îngrijorare la Ankara, potrivit unei surse din conducere.

SHARE

Mulți se tem că studiul realizat de compania americană renumită pentru analizele sale pertinente ar putea reflecta parțial planurile Administrației Trump. Sau, în cel mai bun caz, să „impulsioneze” opoziția turcă radicală, prea liniștită după tentativa de lovitură de stat din 2016.

Studiul RAND intitulat „Cursul naționalist al Turciei” a stârnit discuții aprinse între experții și politicienii turci. Cei care cred că se pregătește o altă lovitură de stat susțin că înainte de tentativa de lovitură de stat din 2016 existau studii similare, iar previziunile acestora s-au adeverit într-o oarecare măsură. Cei care nu cred că se poate prevedea o lovitură de stat din afară spun că armata turcă este o structură prea închisă pentru a i se evalua starea de spirit cu exactitate.

Potrivit presei turce, experții și consilierii lui Erdogan au examinat în ședințe închise riscurile unei noi lovituri de stat. Faptul că lui Recep Tayyip Erdogan i s-au prezentat concluziile analizei și extrase din raportul RAND demonstrează cât de serios este interesul președinției turce în privința acestui studiu.

Fără să menționeze studiul în mod direct, Erdogan a declarat reporterilor că dejucarea loviturii de stat din 2016 ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea.

Îngrijorător în sensul unei noi lovituri de stat este faptul că nu există unitate la nivel politic în Ankara cu privire la noile operațiuni transfrontaliere din Siria, Erdogan fiind nevoit să joace riscant între Rusia și SUA, fără sprijin din partea NATO și UE.

După ce a acceptat să achiziționeze sisteme antiaeriene de la ruși, Erdogan a cerut joi ca SUA să instaleze două baterii Patriot pe granița sa de sud, înainte de porni ofensiva împotriva forțelor siriene susținute de ruși în Idlib. Turcia este decisă să folosească avioane de luptă F-16 pentru a lovi unitățile siriene, dacă ar fi protejată de rachetele Patriot pe frontiera sa de sud.

O luptă între trupele turcești și pro-Assad, joi, în Idlib, s-a soldat cu încă doi soldați turci uciși și cinci răniți, ridicând numărul turcilor uciși în luptele din ultimele trei săptămâni la cincisprezece.

Erdogan a repetat că Turcia nu își retrage forțele din Idlib, unde forțele pro-Assad, susținute de aviația rusă, au pornit o ofensivă pentru cucerirea provinciei nordice, bombardând spitale, unitățile Căștilor Albe, de ajutor al populației prinsă sub dărâmături, provocând un nou val de refugiați.

Președintele turc și-a anunțat decizia de a instaura o zonă sigură în nordul Siriei, pentru reîntoarcerea refugiaților, pe o arie de 30-35 km, de-a lungul graniței cu Turcia.

Potrivit președintelui turc, „evenimentele actuale din Idlib nu pot fi considerate decât război”. Președintele turc a dezvăluit că președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german, Angela Merkel, i-au oferit lui Putin oportunitatea unei întâlniri în patru pentru Siria, care să aibă loc la 5 martie, la Istanbul. Cu toate acestea, potrivit lui Erdogan, liderul rus nu și-a dat încă acordul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te