ONU: Împuşcăturile care au ucis jurnalista palestiniană provin de la forţele de apărare israeliene

DE Bianca Iosef | Actualizat: 24.06.2022 - 16:17
ONU: Împuşcăturile care au ucis jurnalista palestiniană provin de la forţele de apărare israeliene/Facebook

Jurnalista palestiniană Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţenie americană, a fost ucisă pe 11 mai de tirurile Forţelor de Apărare Israeliene, a concluzionat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt.

SHARE

„Toate informaţiile pe care le-am adunat – inclusiv de la armata israeliană şi de la procurorul general palestinian – coroborează faptul că împuşcăturile care au ucis-o pe Shireen Abu Akleh şi l-au rănit pe colegul ei, Ali Sammoudi, provin de la forţele de apărare israeliene şi nu de la tiruri ale palestinienilor înarmaţi, după cum au susţinut iniţial autorităţile israeliene”, a declarat Ravina Shamdasani, într-o conferinţă de presă la Geneva.

E a adăugat că nu există nicio dovadă care să sugereze că a existat vreo activitate a palestinienilor înarmaţi în apropierea jurnaliştilor.

Citește și: Șeful ANAF care bagă spaima în evazioniști: Inginer, cu diplomă la o facultate privată

De asemenea, oficialul ONU a subliniat că este „profund deranjant faptul că autorităţile israeliene nu au deschis o anchetă judiciară”.

Jurnalista Shireen Abu Akleh purta o jachetă antiglonţ pe care scria cuvântul „presă” şi o cască de protecţie când a fost lovită de un glonţ chiar sub marginea căştii. Ea se afla la periferia taberei de refugiaţi Jenin, o fortăreaţă a facţiunilor armate palestiniene în care forţele israeliene efectuau un raid, potrivit News.ro.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, îndeamnă autorităţile israeliene să deschidă o anchetă penală privind uciderea lui Shireen Abu Akleh şi toate celelalte crime şi răni grave comise de forţele israeliene în Cisiordania şi în Gaza.

Potrivit ONU, de la începutul anului 2022, forţele de apărare israeliene au ucis 58 de palestinieni în Cisiordania, inclusiv 13 copii.

Citește și: VIDEO A scos cutterul în sala de judecată și a tăiat-o pe fosta concubină pe față. A fost arestat

„Legislaţia internaţională a drepturilor omului necesită o anchetă promptă, amănunţită, transparentă, independentă şi imparţială cu privire la orice utilizare a forţei care are ca rezultat moartea sau rănirea gravă”, a mai spus Ravina Shamdasani.

ONU a inspectat materiale foto, video şi audio, a vizitat locurile respective, s-a consultat cu experţi, a revizuit comunicările oficiale şi a intervievat martorii, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Astfel, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a precizat că jurnaliştii au încercat să se facă observaţi în faţa forţelor israeliene dislocate în stradă.

„Descoperirile noastre indică faptul că nu au fost emise avertismente şi nu au avut loc împuşcături în acest moment şi loc”, a spus Ravina Shamdasani, adăugând că jurnaliştii purtau echipament de protecţie marcat în mod clar.

Atunci, mai multe împuşcături ale forţelor israeliene i-au vizat, a mai menţionat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te