ONU avertizează: resursele financiare s-au epuizat, ucrainenii rămân fără sprijin vital la iarnă

DE Elena Petrescu | Actualizat: 26.09.2024 - 18:45
ONU avertizează: resursele financiare s-au epuizat, ucrainenii rămân fără sprijin vital la iarnă - FOTO: Profimedia(Imagine cu rol ilustrativ)
ONU avertizează: resursele financiare s-au epuizat, ucrainenii rămân fără sprijin vital la iarnă - FOTO: Profimedia(Imagine cu rol ilustrativ)

ONU avertizează: resursele financiare s-au epuizat, ucrainenii rămân fără sprijin vital la iarnă. Peste jumătate din capacitatea de producție de energie a Ucrainei a fost distrusă, iar UNHCR are doar 47% din suma necesară pentru a asista milioanele de persoane afectate de război.

SHARE

Naţiunile Unite nu au fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă, în condiţiile în care peste jumătate din capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică a fost distrusă, a avertizat, joi, la Bruxelles, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), citat de AFP.

"Nivelul de finanţare a unor organizaţii precum a noastră este mult prea scăzut pentru această perioadă a anului", a declarat reprezentantul UNHCR în Ucraina, Karolina Lindholm Billing.

UNHCR dispune în acest moment de numai 47% din fondurile de care are nevoie pentru a ajuta milioanele de ucraineni strămutaţi sau afectaţi de războiul din ţara lor, a subliniat ea. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, UNHCR era finanţat în proporţie de 70%, menționează Agerpres.

Citește și: Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16. Câte au putut lovi?

La ora actuală, numărul persoanelor strămutate în Ucraina este de aproximativ 3,6 milioane. Însă avansul armatei ruse în Donbas (est) şi intensificarea atacurilor ruse împotriva infrastructurii şi oraşelor ucrainene provoacă noi deplasări de populaţie, a explicat Lindholm Billing.

"Aproape 99.000 de persoane, de exemplu, au fost evacuate sau au fugit din localităţile din zona liniei frontului în regiunea Doneţk de la 1 august", a subliniat ea.

UNHCR în Ucraina ajută organizaţiile locale în cazarea persoanelor strămutate şi, de asemenea, vine în ajutor persoanelor cele mai vulnerabile, mai ales acum înainte de venirea iernii.

Organizaţia a oferit asistenţă financiară unora dintre aceşti refugiaţi ca să-şi cumpere îmbrăcăminte de iarnă, lemne de foc sau "kituri termice" sau materiale pentru o izolare mai bună a locuinţelor, a explicat responsabila ONU la Kiev.

Aproximativ 650.000 de persoane ar avea nevoie de ajutor, iar, "dacă vom putea obţine fondurile de care avem nevoie, sunt încrezătoare că îi vom putea ajuta", altfel nu va fi posibil, a avertizat ea.

Citește și: Rusia și-a pus pe un avion de 50.000.000$ piese „furate” din SUA. A „împrumutat” și inginerii

UNHCR a constatat, de asemenea, încă din această vară o creştere a numărului de ucraineni care părăsesc ţara, menţionând frecventa întrerupere a curentului drept unul dintre principalele motive ale plecării lor.

Anterior, nimeni nu invocase acest motiv, dar, din iunie, 25% dintre persoanele intervievate la frontieră au numit întreruperea curentului drept al doilea motiv, după securitate, în spatele deciziei lor de a pleca.

Această cifră a crescut la 49% în iulie, înainte de a scădea la 28% în august, a indicat Lindholm Billing

Oficialitatea ONU a avertizat că o creştere bruscă a atacurilor ruseşti împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei şi o iarnă aspră ar putea duce la o creştere bruscă a exodului ucrainenilor din ţară.

"Este deci esenţial ca Ucraina să primească sprijinul de care are nevoie pentru a-şi repara infrastructura energetică", a insistat Lindholm Billing.

Aflată în vizită la Kiev vinerea trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că UE va ajuta Ucraina să "repare" distrugerile provocate de atacurile ruseşti şi va exporta energie electrică în ţară.

Acest sprijin ar trebui să acopere "25%" din nevoile ucrainene pentru iarnă, a asigurat Ursula von der Leyen.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te