Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16. Câte au putut lovi?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.09.2024 - 17:15
Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16. Câte au putut lovi? Presa rusă pretinde că forțele armate au lovit astăzi, 26 septembrie 2024, aeroportul Julianîi din Kiev și aerodromul militar Starokonstantinov din Hmelnițki, unde se aflau avioanele F-16.

SHARE

Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16. Câte au putut lovi?

Citește și: România își ia nave de luptă moderne și drone invizibile din împrumutul de 1.000.000.000$ de la SUA

Corespondenții militari ruși jubilează relatând că au fost distruse „patru deodată”, referindu-se la avioanele americane F-16, fără a prezenta nicio dovadă.

În realitate, nu se știe dacă au fost distruse avioane sau momeli de avioane sau ce anume a fost lovit în atacul rusesc cu rachete Kinzhal.

Ultimele știri apărute în presa rusă scriu despre atacuri asupra aerodromurilor ucrainene joi, 26 septembrie.

Rusia pretinde că a lovit aerodromul unde Ucraina ține avioanele F-16. Câte au putut lovi?

„Trupele ruse au lansat un nou atac asupra aerodromului Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki - de data aceasta au tras nu mai puțin de patru rachete aerobalistice Kinzhal deodată”. Aerodromul este una dintre principalele baze pentru avioanele de luptă americane F-16 transferate. Acest lucru se datorează în mare parte prezenței acolo a tunurilor antiaeriene ZBU din epoca sovietică, care asigură o mai bună invizibilitate și protecție pentru avioane. Acesta este motivul pentru care au fost folosite Daggers pentru a lovi baza”, scrie canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

Totuși, specialiștii militari de la Rybar insistă că, în ciuda rapoartelor entuziaste privind distrugerea mai multor F-16 la Starokonstantinov, eficacitatea raidului va fi judecată după apariția imaginilor din satelit și a altor dovezi.

„La urma urmei, este puțin probabil ca o astfel de pierdere să treacă neobservată în domeniul mass-media locale și occidentale. Cu toate acestea, noua lovitură asupra aerodromului arată consecvență în distrugerea cel puțin a infrastructurii pentru staționarea luptătorilor americani”, scrie Rybar.

Rețelele ucrainene au raportat atacuri puternice la aerodromul din Starokonstantinov, după ce a fost declarată o alertă de rachete, scrie corespondentul militar Alexander Kots.

„Serviciile de monitorizare au raportat decolarea unor MiG-31 rusești, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca lovitura să fi fost efectuată de Daggers”.

Pe acest aerodrom se află în mod tradițional avioane Su-24 ucrainene, înarmate cu rachetele Storm Shadow și Scalp occidentale.

Citește și: SUA dă Ucrainei prima bombă ghidată cu precizie ce lovește la 130 km. Putin în alertă

Acesta beneficiază de hangare din beton încă din perioada sovietică în care sunt staționate aeronavele.

Este posibil ca existența acestor hangare să fi fost un motiv pentru care aerodromul a fost ales ca bază pentru F-16, deși nu se cunoaște unde sunt acestea staționate.

Win/Win raportează că două avioane de luptă F-16 transferate de Olanda au fost lovite pe aerodromul Starokonstantinov în timp ce încercau să decoleze cu întârziere.

Citește și: Cum vrea Rusia să-și recapete supremația în Marea Neagră. China i se opune

„La aerodrom, un Su-24 modernizat pentru a lansa rachete Storm Shadow a fost, de asemenea, distrus. Este posibil să fi fost distrus și un depozit deschis cu 12 rachete Storm Shadow. Gradul de impact asupra F16 nu a fost încă determinat, dar fuzelajul și carcasa au fost avariate în timpul încercării de decolare”, susțin sursele.

Celebrul blogger ucrainean Anatoli Șari a declarat că armata ucraineană ar fi pierdut patru F-16 deodată ca urmare a atacului surpriză.

„Într-o ambuscadă aeriană, patru MiG-31K ale forțelor aeriene ruse au lansat lovituri cu complexul hipersonic „Kinzhal” asupra aerodromului din Starokonstantinove”, scrie acesta.

„Mai întâi, folosind efectul surprizei, au fost lovite trei avioane F-16. Exact o oră mai târziu, trei rachete au lovit din nou. De data aceasta, provizoriu, a fost vorba de o lovitură asupra depozitelor subterane ale aeroportului. Cel mai probabil, scopul loviturii a fost acela de a lovi echipajul de zbor care se ascundea în buncărele subterane”, a relatat și INSIDER-T.

Oficial, nu s-a comunicat nimic despre rezultatul atacurilor neașteptate ale Rusiei și urmează să revenim cu amănunte.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te