Administrația Națională de Securitate Nucleară a SUA a colectat informații valoroase pentru a sprijini siguranța, fiabilitatea și eficacitatea focoaselor nucleare americane, într-un răspuns la amenințările repetate ale Moscovei.
Rusia „tremură”. SUA au efectuat cu succes teste nucleare într-un laborator subteran
Statele Unite au efectuat cu succes teste nucleare subcritice într-un laborator subteran din Nevada, raportează Administrația Națională pentru Securitate Nucleară din cadrul Departamentului de Energie al SUA (NNSA).
"Experimentul a fost primul din seria Nimble, realizat în colaborare cu Lawrence Livermore National Laboratory. Seria va fi susținută și de Laboratorul Național Los Alamos", a precizat agenția.
NNSA se bazează pe experimentele subcritice pentru a colecta informații valoroase pentru a susține siguranța, fiabilitatea și eficiența focoaselor nucleare americane fără teste de explozie nucleară.
Citește și: Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima
Întreprinderea de securitate nucleară va utiliza rezultatele pentru a îmbunătăți capacitățile de modelare și simulare, parte a programului de gestionare a stocurilor bazat pe știință pe care NNSA îl conduce de peste 30 de ani.
Agenția a subliniat că experimentul efectuat, ca și cele 33 de experimente subcritice care l-au precedat, nu a încălcat standardele stabilite de Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare.
Citește și: Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit
"Acest experiment s-a desfășurat așa cum a fost prevăzut în cadrul moratoriului voluntar al Statelor Unite privind testarea dispozitivelor explozive nucleare din 1992 și nu a avut ca rezultat o reacție în lanț supercritică autoîntreținută", a precizat NNSA.
Citește și: VIDEO Putin amenință cu distrugerea civilizației umane: „Fără Rusia nu există pace solidă în lume”
Reamintim că Statele Unite ale Americii a transmis că nu detectează în prezent semne că Rusia se pregătește să folosească efectiv arme nucleare în Ucraina.
La începutul lunii mai, The New York Times a relatat că în apropierea orașului belarus Osipovichi, situat la 190 km de granița cu Ucraina, se construiește o instalație militară în care rușii pot depozita arme nucleare.