Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.04.2024 - 13:03
Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit - Foto: Profimedia images

Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a amenințat din nou Occidentul că din dorința de a „înfrânge stategic” Rusia, pericolul războiului nuclear total devine din ce în ce mai real.

SHARE

Serghei Lavrov a amenințat din nou Europa și Statele Unite cu un război nuclear, afirmând că sprijinul pentru Ucraina poate duce la o confruntare directă între cele mai mari puteri nucleare din lume, ceea ce ar duce la sfârșitul vieții pe pământ așa cum îl știm acum.

Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit

"Occidentalii se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare, ceea ce este plină de consecințe catastrofale", a declarat Lavrov.

Lavrov a acuzat Statele Unite și NATO că sunt obsedate de ideea de a provoca Rusiei o "înfrângere strategică" și a atras atenția asupra riscului crescut de escaladare a pericolelor nucleare.

SUA și aliații lor susțin că sprijină Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii rusești, iar Moscova este acuzată că agravează tensiunile între Est și Vest, inclusiv prin avertismente repetate privind pericolul unui conflict nuclear.

Citește și: Iohannis, despre declarațiile lui Borrell privind riscul unui război în Europa: O evaluare corectă

"O îngrijorare specială provoacă faptul că există 'troica' statelor nucleare occidentale care sunt printre susținătorii esențiali ai regimului criminal de la Kiev, principalii inițiatori ai diverselor pași provocatori. Vedem riscuri strategice grave în asta, ceea ce conduce la o creștere a nivelului de pericol nuclear", a adăugat Lavrov.

Citește și: Germania dezvăluie planul Rusiei de război cu NATO. Document care indică începutul conflictului

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că un conflict la scară largă în Europa nu mai este o doar „o fantezie”, iar țările europene trebuie să se pregătească pentru un potențial război mai amplu pe continent.

"Războiul se profilează cu siguranță în jurul nostru (...), iar un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie", a declarat Borrell într-un discurs la un forum economic din Bruxelles.

El a subliniat că „Rusia amenință Europa” prin războiul său din Ucraina și prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE.

Citește și: VIDEO Putin amenință cu distrugerea civilizației umane: „Fără Rusia nu există pace solidă în lume”

Comentariile sale vin în contextul avertismentelor emise recent de mai mulți comandanți militari europeni cu privire la posibilitatea ca Rusia să încerce să submineze NATO în următorul deceniu.

De la invazia Rusiei în Ucraina din 2022, europenii au inversat politica lor de reducere a cheltuielilor pentru apărare și au intensificat planurile de creștere a capacității de producție industrială în domeniul apărării.

General NATO: Armata rusă s-a înmulțit cu 15% de la invazia Ucrainei încoace

Conform Business Insider, generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al forțelor Aliate ale NATO din Europa, a declarat miercuri că armata rusă s-a extins semnificativ de la declanșarea invaziei în Ucraina în februarie 2022.

Citește și: Șeful armatei britanice vrea instruirea populației. „Toată lumea să fie pe picior de război”

"Armata rusă este, în fapt, mai mare acum – cu 15% - față de cum era când a invadat Ucraina", a afirmat generalul american în fața comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

Cavoli a subliniat că, în ultimul an, Rusia și-a mărit numărul trupelor de pe prima linie de la 360.000 la 470.000, iar creșterea vârstei de mobilizare de la 27 la 30 de ani a determinat un număr tot mai mare de recruți.

Citește și: NATO cere Occidentului să se pregătească de „război total” cu Rusia. Când începe urgia?

Această tendință indică faptul că Rusia ar putea ajunge să aibă până la două milioane de militari în următorii ani. "În total, Rusia va avea cea mai mare armată de pe continent", a avertizat Cavoli.

„Rusia va deține o armată mai mare și mai letală decât la începutul conflictului și va fi mai ostilă față de Occident”, spune generalul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te