Odette, spioana torturată, cu unghiile smulse, nu și-a trădat amantul. A văzut scene de canibalism

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.12.2022 - 22:00
Odette Samson - Foto: New York Post

Odette Sansom a fost agent al Special Operations Executive (SOE), în Franța, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost supusă la torturi inimaginabile, dar nu a trădat din iubire pentru țară și pentru un bărbat pe care l-a și luat, ulterior, de bărbat.

SHARE

Odette Marie Léonie Céline Brailly s-a născut la 28 aprilie 1912, fiind fiica lui Emma Rose Marie Yvonne și Florentin Désiré Eugène 'Gaston' Brailly, un director de bancă, ucis la Verdun cu puțin timp înainte de armistițiu în 1918. În copilărie a contractat boli grave care au orbit-o timp de trei ani și jumătate. Ea a avut o educație de mănăstire și a fost considerată mereu o persoană dificilă, poate din cauza bolilor ei.

Ea a cunoscut un englez, Roy Patrick Sansom și s-a căsătorit cu el la Boulogne-sur-Mer la 27 octombrie 1931, mutându-se cu el în Marea Britanie. Cuplul a avut trei fiice.

A intrat în rezistența franceză

În 1939, după izbucnirea celui de-al doliea război mondial, a fost chemată de către Seriviciile secrete britanice pentru munca de translator. Până la urmă avea să se dovedească faptul că era doar un pretext, serviciile secrete având nevoie de ea ca spioană.

Ca acoperire pentru munca ei secretă, Sansom a fost înscrisă în First Aid Nursing Yeomanry, care a furnizat SOE personal de sprijin. Și-a lăsat cele trei fiice într-o mănăstire-școală și a fost instruită să fie trimisă în Franța ocupată de naziști pentru a lucra cu Rezistența Franceză.

 „Este impulsivă și grăbită în judecățile ei și nu are chiar claritatea minții care este de dorit în activitatea subversivă. Se pare că are puțină experiență în lumea exterioară. Este temperamentală, deși are o anumită determinare”. Cu toate acestea, evaluarea a remarcat „patriotismul și dorința ei de a face ceva pentru Franța”.

Parașutată în Franța

Sansom a aterizat pe o plajă de lângă Cassis în noaptea de 2 noiembrie 1942 și a luat contact cu căpitanul Peter Churchill, care conducea o rețea de spioni cu sediul la Cannes. Obiectivul inițial al lui Sansom a fost să contacteze Rezistența Franceză de pe Riviera Franceză. Ea a devenit „curierul” lui Peter și trebuia să le ofere agenților alimente agenților infiltrați care nu aveau dreptul la rații de hrană. De asemenea, trebuia să aibă grijă de anumite bunuri „parașutate” în zone nu tocmai sigure.

Sansom s-a apropiat de Churchill, în care avea încredere. Ea și-a amintit mai târziu că avea suspiciuni de neloialitate în ceea ce îi privea pe alți spioni britanici din Franța.

Odette și Peter au fost capturați de către un agent neamț care le-a întins o cursă cerându-le să îi urmeze pentru a le da informații vitale. Cei doi adunau informații pentru ceea ce avea să fie Debarcarea din Normandia. Cei doi erau deja amanți și aveau să se căsătorească după război.

Capturată și trimisă în lagăr

A fost, astfel, capturată, interogată și torturată, iar în iulie 1944, trimisă în lagărul de concentrare Ravensbrück din Germania. Ea a suportat luni de izolare și amenințări cu moartea, dar nu a dezvăluit nimic.

La închisoarea Fresnes, lângă Paris, Sansom a fost interogată de Gestapo de paisprezece ori. A fost supusă torturii. Spatele i-a fost pârjolit cu un vătrai încins și toate unghiile de la picioare i-au fost smulse. Ea a refuzat să dezvăluie unde se află Peter Churchill, despre care ea a spus că e soțul ei și nepotul primului ministru Winston Churchill. Evident, lucruri false.

Germanii nu au ucis-o tocmai pentru că credeau că relația de rudenie cu Churchill o face „valoroasă”. Sansom a reușit să distragă atenția de la Peter Churchill, care a fost supus doar la două interogatorii.

În iunie 1943, Sansom a fost condamnată la moarte pentru două capete de acuzare.

Eliberarea

În Ravensbruck, Odette a fost ținută într-o celulă la izolare aproape fără mâncare și a putut auzi alți prizonieri bătuți.

După debarcarea Aliaților în sudul Franței, în august 1944, toată mâncarea a fost retrasă timp de o săptămână, toată lumina a fost îndepărtată din celula lui Sansom și căldura a fost crescută. În ciuda raportului medicului de lagăr că nu va supraviețui unor astfel de condiții mai mult de câteva săptămâni, după ce a fost găsită inconștientă în celula ei a fost plasată în izolare. La un moment dat, spre sfârșitul războiului, ea a asistat la un caz de canibalism între deținuți.

Și Peter Churchill a supraviețuit războiului.

Sansom a depus mărturie împotriva gardienilor închisorii acuzați de crime de război. Căsătoria lui Roy și Odette a fost anulată în 1946 și ea s-a căsătorit cu Peter Churchill în 1947.

Un film s-a făcut despre viața lui Odette.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te