O țară din UE refuză să mai ofere Ucrainei avioane F-16. Se confirmă: piloții, pregătiți în România

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.04.2024 - 12:20
O țară din UE refuză să mai ofere Ucrainei avioane F-16. Se confirmă: piloții, pregătiți în România - Foto: Profimedia Images
O țară din UE refuză să mai ofere Ucrainei avioane F-16. Se confirmă: piloții, pregătiți în România - Foto: Profimedia Images

Grecia, țară din UE refuză să mai ofere Ucrainei avioane F-16 după ce tensiunile militare cu Turcia au crescut. Presa ucrainenană consultată de Newsweek confirmă că piloții ucraineni sunt pregătiți în România și în alte două state UE.

SHARE

Premierul grec Mitsotakis afirmă sprijinul Greciei pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia, dar spune că țara sa nu este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, invocând îngrijorări cu privire la propriile capacități de apărare ale Greciei, pe fondul tensiunilor cu Turcia vecină.

Citește și: De ce Rusia își doboară propriile avioane? SU-24 de 25.000.000$, elicopter de 5.000.000$ făcute praf

Citește și: VIDEO Norvegia predă Ucrainei 22 de avioane F-16. 12 pot intra imediat în luptă cu Rusia

O țară din UE refuză să mai ofere Ucrainei avioane F-16. Se confirmă: piloții, pregătiți în România

Într-un interviu acordat Rzeczpospolita (RP), premierul grec Kyriakos Mitsotakis a abordat poziția țării sale față de războiul din Ucraina. Mitsotakis a declarat că Grecia a sprijinit Ucraina încă de la începutul invaziei rusești, dar nu este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, invocând tensiunile Greciei cu Turciei.

Citește și: Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație. Lovesc adânc pe teritoriul Rusiei

Ucraina caută avioane de vânătoare F-16 pentru a face față superiorității aeriene a Rusiei, avioanele rusești depășind în rază de acțiune apărarea Ucrainei. În toamna anului trecut, SUA au aprobat transferuri de F-16 din Danemarca și Olanda, în așteptarea finalizării pregătirii piloților.

Mai multe țări europene, printre care Olanda, Danemarca și România, ajută la pregătirea piloților ucraineni. În prezent, piloții ucraineni se antrenează în Danemarca, Marea Britanie, Franța și SUA, iar unii dintre ei ar trebui să fie pregătiți de luptă până în această vară. Cu toate acestea, se anticipează că doar aproximativ șase din cele 45 de F-16 promise vor fi livrate la întoarcerea lor, potrivit euromaindanpress.

"Cu toate acestea, voi sublinia faptul că am sprijinit și continuăm să sprijinim Ucraina. Am luat această decizie chiar la începutul invaziei [la scară largă]. Grecia este o țară care nu numai că respectă, dar și apără principiile ordinii internaționale. Și a fost întotdeauna de partea bună a istoriei. Acesta este și cazul acum, când Ucraina se apără împotriva unei invazii brutale a Rusiei", a declarat Mitsotakis.

Grecia a dat speranțe Ucrainei că ar putea oferi avioane F-a16 în urmă cu o săptămână. 

Pe 10 aprilie, eurasiantimes scria că achiziționarea pe scară largă a 20 de F-35 de către Grecia, modernizarea F-16 Block 52+ la versiunea Viper și potențialele achiziții suplimentare de Rafale franceze ar putea să o motiveze să se debaraseze de flota sa mai veche. Aceasta include vechile avioane F-16 Block 30, Mirage 2000-5 și F-4E Phantom II.

Ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a declarat că este "aproape sigur" că Atena va transfera avioanele de luptă către Kiev. El a spus că descărcarea ar putea avea loc în urma revizuirii "radicale" în curs a forțelor sale armate, care implică prioritizarea unei reevaluări amănunțite a forței sale aeriene.

"Avem o căruță de diferite tipuri de aeronave. Avem F-4, Mirage 2000-5, Block 30 F-16, Block 50 F-16, Block 52 F-16, Viper F-16 și Rafales. Nu putem continua așa", a declarat Dendias, citat de televiziunea greacă. Aceste aeronave

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te