O scrisoare a plecat spre destinatar în mijlocul primului război şi a ajuns săptămâna aceasta

DE Alexandru Pop | Actualizat: 18.02.2023 - 17:41
O scrisoare a plecat spre destinatar în mijlocul primului război şi a ajuns săptămâna aceasta - Foto: Pexels/Suzy Hazelwood
O scrisoare a plecat spre destinatar în mijlocul primului război şi a ajuns săptămâna aceasta - Foto: Pexels/Suzy Hazelwood

O veche scrisoare a sosit la destinatar 100 de ani mai târziu, faţă de momentul când a fost trimisă. Expediată în februarie 1916, prin Poştă Britanică, epistola a ajuns la adresa dorită, din Hamlet Road, în sudul Londrei, spre nedumerire a actualilor ocupanți.

SHARE

"Am observat că anul trecut era ’16. Așa că am crezut că este... 2016”, a declarat Finlay Glen, conform CNN. „Apoi am observat că ștampila era mai degrabă un rege, decât o regină, așa că am simțit că nu putea fi 2016.”

Glen a spus pentru CNN că scrisoarea a ajuns la destinatar în urmă cu câțiva ani, dar a dus-o abia recent la societatea istorică locală, astfel încât să o poată cerceta în continuare.

Plicul are o ștampilă de 1 pence, cu capul Regelui George al V-lea. Scrisoarea a fost trimisă în mijlocul Primului Război Mondial – cu mai bine de un deceniu înainte ca Regina Elisabeta a II-a să se nască.

„Odată ce am realizat că este foarte veche, am simțit că este în regulă să deschidem scrisoarea”, a spus Glen, în vârstă de 27 de ani.

Citeşte şi: Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste va fi premiată de o bibliotecă judeţeană, cu diplome şi cărţi

În conformitate cu Legea Serviciilor Poștale din anul 2000, deschiderea corespondenței care nu îţi este adresată constituie o infracțiune.

Dar Glen a spus că poate doar să-și ceară scuze dacă a comis o infracţiune. După ce și-a dat seama că scrisoarea poate avea un interes istoric, a dat-o la Norwood Review, o revistă trimestrială locală.

„Ca istoric local, am fost uimit și încântat că mi-au fost transmise detaliile scrisorii”, a declarat Stephen Oxford, editor al revistei. Scrisoarea era adresată „dragii mele Katie”, care, potrivit Oxford, era soția magnatului local de timbre, Oswald Marsh.

Citeşte şi: Vom ști dacă Vlad Țepeș era „vampir”. ADN-ul domnitorului, extras de pe o scrisoare veche de 500 ani

A fost scrisă de Christabel Mennel, fiica negustorului de ceai Henry Tuke Mennel, în timp ce familia ei era în vacanță în Bath, în vestul Angliei. În scrisoare, Mennel scrie: „M-am simţi mizerabil aici, cu o răceală foarte puternică”.

Cartierul din sudul Londrei era un centru de afaceri, la acea vreme. „O mulțime de oameni bogați din clasa de mijloc s-au mutat în zonă, la sfârșitul anilor 1800”, a declarat Oxford.

Oswald Marsh, fostul rezident al proprietății Hamlet Road, „era un comerciant de timbre foarte apreciat, care a fost adesea chemat ca martor expert, în cazuri de fraudă cu timbre”, potrivit Oxford.

Norwood Review a scris un articol complet asupra scrisorii. Cu toate acestea, rămâne un mister cum a ajuns scrisoarea la apartamentul lui Glen.

„Incidente ca acesta se întâmplă foarte rar și nu suntem siguri ce s-a întâmplat în acest incident”, a declarat un purtător de cuvânt al Royal Mail.

„Apreciem că oamenii vor fi intrigați de istoria acestei scrisori din 1916, dar nu avem mai multe informații despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla.”

Oxford a remarcat că scrisoarea avea ștampila poștală „Sydenham”, o zonă din sud-estul Londrei.

El crede că „s-ar putea să fi fost pierdut într-un colț întunecat al biroului de sortare din Sydenham și a fost descoperit doar recent”.

Glen a spus că el și prietena lui ar fi fericiți să dea scrisoarea unei arhive locale, dacă are „semnificație istorică serioasă”. Dacă se decide că este inofensivă, a spus el, „ar fi bine să fim capabili să o păstrăm”.

Glen, un regizor de teatru și dramaturg, a spus că el nu include adesea întorsături ciudate ale destinului în piesele sale. Dar, după această livrare fortuită, „poate că următoarea piesa va fi scrisă conţinând un astfel de moment”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te