O navă turcească a salvat contracronometru 54 de marinari de pe Moskva, care trimisese SOS

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.04.2022 - 20:42
O navă turcească a salvat 54 de marinari de pe nava avariată Moskva. De restul, nu se știe /foto: yahoo

O navă turcească a evacuat pe timp de furtună 54 de membri de la bordul navei-amiral Moskva, care a fost avariată de două rachete Neptune trase de armata ucraineană, a declarat ministrul lituanian al Apărării.

SHARE

Crucișătorul rusesc a trimis un apel de urgență noaptea, a comunicat Arvidas Anusauskas pe Facebook. În ciuda vremii nefavorabile, nava turcească a răspuns la apel și a salvat contracronometru cât de mulți marinari s-a putut.

„La ora 1.14, crucișătorul era înclinat, iar după o jumătate de oră s-a întrerupt curentul. De la ora 2, nava turcească a evacuat 54 de marinari de pe crucișător, iar la ora 3, Turcia și România au raportat că nava se scufundase complet. Pierderile în rândul echipajului rus nu sunt cunoscute, deși la bord se aflau 485 de membri ai echipajului (66 dintre ei ofițeri)”, a spus Anusauskas.

Citește și

82% dintre americani cred că Putin este criminal de război și 68% că SUA trebuie să-l oprească

Ministrul rus al Apărării a făcut atac de cord și este la ATI. 20 de generali arestați

Miercuri seara, Maksim Marcenko, șeful Administrației Militare Regionale Odesa din Ucraina, a declarat pe Telegram că Moskva a fost lovită cu două rachete antinavă Neptune.

El a susținut că la bord se aflau 510 membri ai echipajului.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi seara că patru nave rusești de ajutor au fost trimise către nava Moskva, dar că nu s-au putut apropia de aceasta din cauza furtunii.

Tragedia de pe Kursk a arătat pentru prima dată cât de necruțător e Putin

Evenimentul a reaprins dezbaterile cu privire la tragedia de pe submarinul cu propulsie nucleară Project 949A Antei (clasa Oscar II) Kursk.

Acesta s-a scufundat într-un accident la 12 august 2000 în Marea Barents, în timpul primului mare exercițiu naval rusesc și toți cei 118 militari aflați la bord au murit, în parte din cauză că președintele rus, Vladimir Putin, a refuzat ajutor străin pentru salvarea echipajului. 

Pe parcursul a patru zile, Marina Rusă a eșuat în mod repetat în încercările sale de a atașa patru clopote submersibile la trapa de evacuare a submarinului. Răspunsul său a fost criticat ca fiind lent și inept.

Oficialii au indus în eroare și au manipulat publicul și mass-media și au refuzat ajutorul de la navele altor țări din apropiere.

Președintele Vladimir Putin și-a continuat inițial vacanța într-o stațiune de pe litoral și a autorizat Marina Rusă să accepte asistență britanică și norvegiană doar după ce au trecut cinci zile.

Două zile mai târziu, scafandrii britanici și norvegieni au deschis în sfârșit o trapă din al nouălea compartiment inundat al bărcii, dar nu au găsit supraviețuitori.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te