O creatură marină rară, care filtrează razele Soarelui, trăiește în oceane. Are capul transparent

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.08.2023 - 20:29
Peștele Barreleye - Foto: Profimedia Images

Peștele Barreleye este cunoscut și sub numele de „spookfish, și se numără printre speciile care trăiesc în adâncul oceanelor.

SHARE

Acest pește deosebit este unic și se diferențiază de alți pești pentru ochii săi ultrasensibili și două sfere verzi strălucitoare amplasate deasupra capului. Prin cupola transparentă a peștelui se poate vedea creierul și terminațiile nervoase ale acestuia.

O creatură marină rară, care filtrează razele Soarelui, trăiește în oceane. Are capul transparent

Ochii sunt meniți să vadă mai bine prada în apă și, deși sunt orientați în sus, se pot roti în față la nevoie.

Barreleyes trăiesc în zona crepusculară a oceanului, unde lumina soarelui nu pătrunde prea bine, scrie Mirror.

Peștele Barreleye este de fapt destul de mic, ajungând să măsoare de obicei 15 centimetri lungime. Această creatură fascinantă se hrănește în principal cu zooplancton și, pe baza cercetărilor științifice, experții cred că peștele ar putea mânca și crustacee prinse în tentaculele sifonoforilor. În 2021, oamenii de știință au surprins imagini cu aceste creaturi rar întâlnite în Canionul Monterey, în largul coastei Californiei.

Barreleye a fost descoperit pentru prima dată în 1939 și, din cauza faptului că locuiește la adâncimi atât de mari, a fost dificil pentru biologii marini să îl studieze temeinic. Inițial, oamenii de știință au crezut că ochii lui Barreleye erau fixați și priveau drept în sus, dar în 2009, cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute au descoperit că aceștia se pot roti de fapt și în față, pentru a permite peștelui să își vadă prada în timp ce o mănâncă.

Oamenii de știință Bruce Robison și Kim Reisenbichler au declarat că, în cea mai mare parte a timpului, peștele stă nemișcat în apă, cu corpul în poziție orizontală și cu ochii privind în sus.

Citește și: Copilul din România crescut de bunici, acceptat primul la Cambridge. Creează haine pentru Beyonce

 Ei au descoperit că pigmenții verzi din ochii peștelui ar putea filtra lumina solară care vine direct de la suprafața mării, ajutând peștele să vadă strălucirea bioluminescentă a meduzelor sau a altor pești direct deasupra capului. Atunci când își fixează pradă, peștele își rotește ochii în față și înoată în sus, activându-și modul de supraviețuire.

Descoperirile preliminare au descoperit, de asemenea, că Barreleyes au un sistem digestiv mare, capabil să descompună diferite tipuri de pradă. Se crede că acest pește se reproduce prin reproducere pelagică, un proces în care ouăle și sperma sunt eliberate în apă. După fertilizare, ouăle sunt transportate de curenți.

La fel ca și alte specii, Barreleyes ar putea fi în pericol din cauza oricărui lucru care cade în ocean, așa că este extrem de important să nu aruncați gunoaie în mare. Tot ceea ce ajunge în ocean, chiar și ceea ce provine din râuri, poate ajunge în cele din urmă în adâncurile mării, punând în pericol aceste creaturi fascinante.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te