Nu va fi o contraofensivă magică, dar ambițiile strategice ale Rusiei nu vor fi atinse

DE Ion Petrescu | Actualizat: 21.05.2023 - 13:51
12.000 de militari, din 14 țări aliate, s-au antrenat la exercițiul multinațional ORION, în Franța. Parașutiști americani din Brigada 173 Aeropurtată
Sky Soldiers și-au probat abilitățile pe Lacul Garda, din Italia

Agenda aliaților, din luna mai 2023, a inclus și reuniunea celei mai înalte autorități militare a NATO, respectiv Comitetul Militar, condus de amiralul Rob Bauer.

SHARE

 Acestuia i-au fost alături generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa (SACEUR) și generalul Philippe Lavigne, comandantul suprem al aliaților pentru transformare (SACT). Asemenea consultări reflectă utilitatea forumului militar al șefilor apărării din statele aliate, inclusiv actualul șef al Statului Major al Apărării României, generalul Daniel Petrescu. 

Cele cinci sesiuni ale Comitetului Militar au vizat succesiv:

I. prioritățile și provocările cheie ale Alianței,

II. războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația de pe teren și sprijinul continuu al NATO și al Aliaților pentru Ucraina,

III. consolidarea poziției de descurajare și apărare a Alianței, înaintea deciziilor Summit-ului de la Vilnius,

IV și V. Îndrumări suplimentare, cu privire la revizuirea majoră a poziției de apărare a NATO, convenită la Summit-ul de la Madrid.

Opiniile amiralului Rob Bauer

Anterior ședinței Comitetului Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, amiralul Rob Bauer, din Marina Regală a Țărilor de Jos, cel de-al 33-lea președinte al celei mai înalte autorități militare a NATO, a acordat un interviu prestigioasei publicații americane Forbes, care a fost axat pe războiul în desfășurare al Rusiei în Ucraina și pe modul în care rolul NATO a evoluat de-a lungul anilor.

El a reamintit faptul că, după anexarea peninsulei Crimeea, șefii apărării din statele membre ale NATO au optat pentru o nouă strategie defensivă, în contextul în care, o vreme, Rusia a fost un partener de dialog, dar, ulterior, datorită invadării Ucrainei, a fost percepută și declarată ca atare, drept o amenințare la adresa aliaților, cu prilejul Summitului de la Madrid.

12.000 de militari, din 14 țări aliate, s-au antrenat la exercițiul multinațional ORION, în Franța. Parașutiști americani din Brigada 173 Aeropurtată

În condițiile în care Moscova vrea revenirea la granițele din 1997 - adică prin retragerea din NATO a Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, României, Bulgariei, Sloveniei, Croației, Muntenegrului, Albaniei și Macedoniei de Nord - a devenit limpede că Alianța Nord-Atlantică trebuie să facă față unei posibile crize ample de securitate în Europa.

Sigur că, principial, Ucraina își are rolul ei viitor în comunitatea transatlantică, dar - a precizat amiralul Rob Bauer - nu acum, nu este o prioritate, mai sunt lucruri de fixat, conform standardelor NATO.

Extrem de important este faptul că - a afirmat președintele Comitetului Militar al NATO -  forțele militare ucrainene vor fi, după război, cele mai antrenate din Europa.

Ușor ironic, amiralul Bauer a recunoscut că, în general, forțele armate din multe state aliate au fost neglijate, pentru mulți europeni NATO fiind un fel de recurs la 911, în caz de urgență, adică în situația unei surprize strategice.

O lecție învățată din conflictul militar derulat în Ucraina? Pregătirea calitativă a forțelor destinate defensivei trebuie să aibă în vedere, printre altele, dezvoltarea a numeroase capabilități și generarea multor stocuri de muniție.

Ce este războiul dus pe Frontul de Est? O combinare a modalităților de ducere a luptelor în primele două conflagrații mondiale, cu aspecte specifice noului război, în care, printre altele, asistăm la utilizarea unor noi modalități de interacțiune, precum inteligența artificială. Deci, avem
de-a face cu o mixtură, atenționa președintele Comitetului Militar al NATO.

„Realitatea este că acest război nu este frumos și nici așa cum am dori să fie“, constata amiralul Rob Bauer.

El mai crede că, dacă ucrainenii stopează războiul azi, își pierd țara. De aceea NATO nu își poate permite să lase Rusia să câștige în Ucraina.

Distinsul amiral mai semnala că nu va fi o magică contraofensivă. În traducere liberă, doar o luptă continuată pentru supraviețuirea statalității conduse de la Kiev.

Scenariile armatei  ucrainene

Variantele posibile de contraofensivă ale militarilor ucraineni au fost discutate, la finalul lunii aprilie, de generalul Valeri Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa / SACEUR.

Zalujni a avut o prezentare cuprinzătoare a scenariilor viitoare - discutate inițial la Statul Major al Armatei Ucrainei -, pe baza analizei situației operaționale reale, de pe Frontul de Est.

Variantele prezentate generalului Christopher Cavoli au ținut cont de amenințările previzibile și condițiile preliminare necesare trecerii de la defensivă la ofensivă, funcție de raportul de forțe, tehnica de luptă primită de la aliați, punctele forte și mai puțin rezistente, din apărarea întărită și pe plan genistic, de militarii ruși trimiși în sudul și estul Ucrainei.

O primă concluzie? Generalul Valeri Zalujni afirma că „ne-am propus un obiectiv: să ne pregătim în așa fel încât să îndeplinim cât mai mult posibil anumite sarcini“. Probabil că asta exclude un atac generalizat, pe întreg Frontul de Est.

Sky Soldiers și-au probat abilitățile pe Lacul Garda, din Italia

În schimb, generalul Christopher Cavoli a înțeles necesitatea livrărilor la timp de suficiente muniții și echipamente, precum și utilitatea instruirii continue a forțelor ucrainene de către membrii NATO.

Între timp, Kievul a temperat marile așteptări ale opiniei publice ucrainene, care au fost generate de speranța unei ofensive de succes, atât prin declarația ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, ce consideră că așteptările pentru contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei sunt „oarecum supraîncălzite“ în mintea unora, cât și prin afirmația ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, care a spus că ucrainenii nu ar trebui să aștepte ziua în care Forțele de Apărare vor face un anunț oficial, că contraofensiva a început, întrucât „au loc deja anumite acțiuni“. Ceea ce seamănă, în limbaj militar, cu aruncarea de „fumigene“, în arena mediatică internațională. 

30.000 de militari ucraineni antrenați de NATO

Conform informațiilor furnizate presei de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, peste 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost deja livrate, respectiv peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv cantități mari de muniție.

Tehnica de luptă livrată de aliați - inclusiv blidatele Stryker (o familie de vehicule de luptă cu opt roți derivate din LAV III canadian și produse de General Dynamics Land Systems- Canada, pentru armata Statelor Unite, într-o fabrică din London, Ontario) furnizate de americani, vehiculele de luptă Bradley și tancurile germane Leopard 2 - plus cei 30.000 de militari ucraineni, instruiți în state membre ale NATO, vor pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recupereze teritoriul ocupat, după cum a afirmat Stoltenberg.

Chiar dacă Ministerul rus al Apărării nu oferă informații publice privind întărirea sistemului defensiv al celor aproape jumătate de milion de militari ruși dislocați acum în sudul și estul Ucrainei, forța militară a Rusiei nu trebuie subestimată.

Pragmatic privind lucrurile, ne putem aștepta la o reeditare a situației din peninsula Coreea, diferența momentană fiind că în Ucraina există acum o puternică zonă militarizată. A cărei definiție pare a fi „fără milă“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te