Norvegia dă Ucrainei 130 bărci de asalt. Pușcașii marini, antrenați și în România

DE Adina Mutăr | 01.11.2024 - 18:40
Norvegia dă Ucrainei 130 bărci de asalt. Pușcașii marini, antrenați și în România - Foto: Profimedia Images (imagini cu caracter ilustrativ)
Norvegia dă Ucrainei 130 bărci de asalt. Pușcașii marini, antrenați și în România - Foto: Profimedia Images (imagini cu caracter ilustrativ)

Norvegia dă Ucrainei 130 bărci de asalt. Pușcașii marini, antrenați și în România. Ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, a anunțat o nouă asistență militară pentru Ucraina pentru a-și consolida forțele aeriene și marina.

SHARE

Norvegia dă Ucrainei 130 bărci de asalt. Pușcașii marini, antrenați și în România.

În timpul unei vizite în regiunea Odesa, ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, a anunțat că Norvegia va spori sprijinul pentru Forțele Aeriene Ucrainene cu o contribuție suplimentară pentru achiziționarea de arme și piese de schimb pentru F-16.

Contribuția se face prin mecanismul american JUMPSTART. Regatul Unit și Norvegia conduc Coaliția pentru Capabilități Maritime, care își propune să consolideze apărarea navală și de coastă a Ucrainei.

Prin Coaliția navală, Norvegia și Regatul Unit coordonează eforturile multor țări de a oferi sprijin maritim Ucrainei, printre care și România.

Norvegia dă Ucrainei 130 bărci de asalt. Pușcașii marini, antrenați și în România

Noul pachet de asistență include pregătirea armatei ucrainene, dezvoltarea și managementul unui centru internațional de instruire și furnizarea de diverse tipuri de echipamente.

„Anul acesta donăm 130 de bărci gonflabile, iar primele livrări au fost deja făcute. Unele provin din stocurile Forțele Armate, altele din piața civilă. De asemenea, furnizăm echipament pentru însoțirea bărcilor, inclusiv echipament personal pentru soldați. Unele dintre aceste echipamente vor fi folosite pentru a instrui operatorii de ambarcațiuni mici pentru operațiuni fluviale, o inițiativă pe care o susținem pentru forțele ucrainene”, a declarat Gram.

Militarnyi a raportat recent că Norvegia a alocat 1,4 miliarde coroane norvegiene (NOK) pentru a ajuta la aprovizionarea Ucrainei cu sistemul de apărare aeriană Patriot.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a explicat că, alături de alte țări, Norvegia a alocat și fonduri care au permis României să trimită sistemul de apărare aeriană Patriot în Ucraina.

România a anunțat planuri de a antrena pușcași marini ucraineni. Programul de doi ani se va desfășura la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.

Citește și: De ce sunt de temut pușcașii marini ai României? „Acoperă” cea mai sălbatică zonă a Europei

Infanteria marină este catalogată ca fiind în elita Armatei Române. Este vorba de militari antrenați să lupte în tactici terestre și amfibii și constituie veriga de bază a apărării Deltei Dunării.

Pușcașii marini români sunt cunoscuți în NATO pentru profesionalism. În perioada martie 2008-martie 2009, regimentul a participat succesiv, cu 2 detașamente de nivel companie de infanterie marină (RO FND XVI-XVII), la misiunea Forței Multinaționale de Menținere a Păcii KFOR din Teatrul de Operații Kosovo, în cadrul operației „JOINT ENTERPRISE”, acționând sub comandă italiană, în zona de vest a Provinciei Kosovo.

Citește și: RAPORT de RĂZBOI Ce face România pentru Ucraina și NATO?„Cel mai fidel aliat”

Cel mai recent, în 2019, un detașament de 60 de pușcași marini din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină „HERACLEEA” a participat la misiunea „RESOLUTE SUPPORT MISSION” a Forței NATO de Consiliere și Asistență din Afganistan, acționând pentru securizarea Bazei Aeriene de la Kandahar.

Planul de antrenament a pușcașilor marini ucraineni în România a fost implementat de Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei - cunoscut și sub numele de Grupul Ramstein - care este o alianță a 57 de țări (toate cele 32 de state membre NATO și alte 25 de țări).

Susținut de președintele României, Klaus Iohannis, planul a fost aprobat în majoritate covârșitoare de Parlamentul României la 1 octombrie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te