Noi proteste violente mătură lumea, din Cuba până în Africa de Sud, alimentate de COVID-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.07.2021 - 19:53
Asasinarea președintelui haitian a amplificat protestele care aveau deja loc

Din Cuba în Columbia, Africa de Sud și Liban, tensiunile izbucnesc pe tot globul, pe măsură ce cetățenii furioși ies pe stradă din cauza nemulțumirilor, unele generate de din răspunsul guvernelor la Covid-19, potrivit CNN.

SHARE

Problemele economice, amplificate de pandemia de COVID-19, reprezintă una dintre cauzele protestelor care au izbuncit pe străzi în mai multe țări ale lumii în această vară. 

În Cuba, cetățenii furioși că nu au alimente, medicamente și libertate, dar și din cauza creșterii exponențiale a numărului de infectări cu Sars-COV 2, sunt bătuți de poliție pentru că cer izgonirea președintelui Miquel Diaz-Canel. 

Într-o transmisiune tv, acesta a susținut că situația economică grea a țării este determinată de sancțiunile impuse de SUA, în mandatul lui Donald Trump. 

„Explicăm poporului cubanez, într-o manieră foarte transparentă, faptul că urmează o perioadă și mai grea”, a declarat Miquel Diaz-Canel. 

Citește și: Cuba: guvernul comunist le dă voie oamenilor să-și aducă produse de igienă din străinătate

Economia și așa slabă a Cubei și sistemul sanitar au fost îngenuncheate de COVID-19, în condițiile în care numărul de infectări crește, iar numărul celor vaccinați trece puțin peste 16% dintre cubezi. 

SUA privește situația cu îngrijorare. 

„Oamenii sunt extrem de obosiți de represiune care a durat prea mult, obosiți de administrarea greșită a economiei cubaneze, obosiți de lipsa de mâncare și de răspunsul adecvat la pandemia de COVID-19”, a declarat Anthony Blinken, secretarul de stat american, citat de CNN.

Irak, ultima pe listă

Haiti reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Asasinarea președintelui Jovenel Moise, la începutul lui iunie, a venit după săptămâni de proteste violente și lupte armate, cu morți, alimentate de sărăcie și de lupta dintre diverse facțiune. 

Citește și: Președintele Haiti, asasinat cu focuri de armă

Împovărata națiunie din Caraibe, a cărei economii este prost organizată de decenii, a văzut cum protestele s-au înmulțit în ultimele săptămâni, pe fondul creșterii infectărilor cu Sars-COV 2 în ultima parte a lui iunie.

În Africa de Sud, unde de asemenea a crescut foarte mult numărul de bolnavi de COVID-19, iar vaccinarea este la rate reduse, inegalitățile economice sunt majore. 

Armata a fost scoasă în stradă pentru a opri revoltele cu morți, determinate de condamnarea fostului președinte Jacob Zuma, pentru afront adus justiţiei prin refuzul său de a se prezenta în faţa unei comisii anticorupţie.

Citește și: Africa de Sud: Fostul președinte Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare

Situația e dramatică și în Liban, țară aflată deja în criză, unde tensiunile existente deja de dinainte de pandemie s-au amplificat. 

Protestatarii sunt nemulțumiți de inflația uriașă, de întreruperi de energie și scandulire pentru putere. Economia a fost afectată de anii de război din Siria vecină, combinată cu ani de lupte politice interne.

Iar explozia de anul trecut din portul Beirutului, care a distrus o parte din oraș, a contribuit la criza economică. 

Irak a devenit țara cu cele mai recemt proteste, căci frustrarea generată de anii de război și de pandemie de COVID-19 a obosit populația.

Tuburile de oxigen pentru tratarea pacienților de COVID-19 la un spital au explodat, ucigând 19 persoane. În câteva ore, irakienii au ieșit în stradă, cerând mai mult de la guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te