Netanyahu verifică flota F-35, după un dialog cu Putin. UE cere reuniune de urgență privind Iranul

DE Adina Mutăr | 09.07.2019 - 22:24

Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin Germania și Franţa, și-au exprimat preocuparea că Iranul a depăşit concentraţia stabilită pentru îmbogățirea uraniului şi cer o reuniune urgentă a tuturor părţilor implicate în Acordul nuclear din anul 2015.

SHARE

„Exprimăm preocuparea profundă că Iranul nu mai respectă anumite angajamente asumate în Planul Comun Complet de Acţiune”, denumirea oficială a Acordului nuclear, anunţă, într-un comunicat comun, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană.

„Trebuie organizată urgent o reuniune a Comisiei Acordului nuclear”, au transmis Germania, Marea Britanie, Franţa şi Uniunea Europeană, fără a preciza când ar urma să aibă loc întrunirea.

Uniunea Europeană a somat, luni, Iranul, să înceteze toate activităţile de îmbogățire a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015.

„Îndemnăm puternic Iranul să înceteze toate activităţile care intră în contradicţie cu angajamentele asumate în cadrul acestui Acord”, a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Serviciului UE pentru Acţiune Externă (EEAS).

Administraţia de la Teheran a anunţat luni că a ajuns la o concentraţie de cel puţin 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Benjamin Netanyahu, prim-ministru și ministrul Apărării al Israelului, a avut marți o reuniune cu șefii forțelor aeriene ale Israelului pentru probleme de securitate, în timpul căreia a inspectat escadrila de luptă F-35 la baza aeriană Nevatim din Negev.

La ședință au participat șeful Statului Major, general locotenent Aviv Kochavi, comandantul IAF, generalul Amikam Norkin, și cu comandanții forțelor aeriene.

După ședință, Netanyahu a declarat: „Am inspectat toate sistemele noastre de armament și avioanele noastre de luptă, iar aici, în spatele meu, sunt F-35 Adir.

Iranul a amenințat recent că va distruge Israelul. Ar fi recomandat să ne amintim că aceste avioane pot ajunge oriunde în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran și în Siria ”.

Această declarație vine la o zi după ce a avut un diaog telefonic cu președintele rus, Vladimir Putin, despre Iran și Siria.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -