Nepoții lui JFK îi cer președintelui Biden să declasifice toate dosarele asasinatului

DE Elena Andrei | Actualizat: 26.10.2021 - 22:38
Nepoții lui JFK îi cer lui Biden să declasifice toate dosarele asasinatului/foto: washington post

Doi nepoți ai lui John F. Kennedy cer Administrației Biden să elibereze ultimele documente secrete despre asasinarea fostului președinte, în 1963.

SHARE

Documentele urmau să fie publicate marți, dar Casa Albă a anunțat vineri că va amâna acest lucru „cel puțin până la 15 decembrie – și poate mai mult”, dacă președintele Joe Biden decide că este în interesul națiunii să le păstreze confidențiale. Motivul amânării a fost „să nu se aducă vătămări serviciilor secrete, militare și ministerul de Externe al SUA”.

„Este un scandal împotriva democrației americane. Nu ar trebui să avem secrete în cadrul guvernului”, a declarat Robert F. Kennedy Jr. pentru Politico.

„Ce naiba ar putea justifica secretizarea acestor documente 58 de ani mai târziu ?”

Vărul său, fostul senator al Rhode Island, Patrick Kennedy, a spus că înregistrările ar trebui publicate nu pentru familia sa, ci pentru că cetățenii americani au dreptul să știe despre „ceva care a lăsat o cicatrice atât de mare în sufletul acestei națiuni care a pierdut nu doar un președinte. ci o promisiune a unui viitor mai luminos”. 

Documentele urmau să fie desecretizate în 2017, dar președintele Donald Trump a amânat publicarea cu patru ani.

Citește și

Casa Albă amână publicarea „dosarului JFK” pentru a proteja de „vătămări” serviciile secrete

Iranul, în spatele atacului cu drone asupra bazei SUA din Siria

 

Printre alte întrebări fără răspuns, documentele ar putea face lumină în privința unui agent CIA, Bill Harvey, despre posibila implicare a acestuia în comploturile de ucidere a dictatorului cubanez Fidel Castro, tehnicile sale de supraveghere și legătura cu asasinul „oficial”, Lee Harvey Oswald.

O majoritate covârșitoare a celor 15.000 de documente în cauză provine de la CIA și, într-o măsură mai mică, de la FBI. Porțiuni întregi din documentele publicate conțin doar un cuvânt, pagini întregi sunt înnegrite, potrivit Arhivelor Naționale.

Robert F. Kennedy Sr., fratele președintelui asasinat, tatăl unuia dintre contestatarii deciziei lui Biden, nu a crezut niciodată în concluzia oficială asupra asasinatului.

„Orice jurnalist sau istoric serios care se uită la dosar în mod serios ajunge la aceeași concluzie: că Lee Harvey Oswald a fost ceea ce a spus că este, „un ticălos”, iar Comisia Warren a făcut un efort uriș de a acoperi crima, nu de a o investiga într-un mod onest.”

Robert F. Kennedy Jr. este de aceeași părere cu tatăl său, că unchiul a fost asasinat ca parte a unei conspirații mai ample.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.