Ultranaționaliștii ruși antrenează copii în „tabere de război” finanțate de guvern

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.03.2022 - 21:44
Extremiștii ruși antrenează copii în „lagăre de război” finanțate de guvern/foto: ap

Uniunea Tineretului Eurasiatică, ultranaționalistă, neofascistă, cunoscută sub numele de ESM, organizează „tabere de război” în concordanță cu politică mai largă a Kremlinului de „educație patriotică”.

SHARE

Aceste tabere sunt în creștere semnificativă pe măsură ce crește finanțarea guvernamentală, potrivit CBCNews.

Taberele ESM servesc drept teren de instrucție pentru voluntarii care au luptat alături de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei și acum produc o nouă generație de luptători antrenați.

„Suntem într-o stare în care NATO se apropie de granițele noastre și tinerii de astăzi trebuie să fie antrenați pentru a preveni aceste atacuri”, spune liderul ESM, Anton Briusov.

Ultranaționaliștii ruși văd Occidentul ca inamicul principal, iar unii sunt chiar nemulțumiți de modul în care președintele Vladimir Putin a gestionat războiul din Ucraina. Ei spun că acesta „nu a mers suficient de departe”.

„Războiul cu Ucraina este inevitabil, dar până acum am îndeplinit doar jumătate din sarcină”, declară și Alexandr Dughin, liderul mișcării eurasiatice. 

Dughin, un ideolog politic de extremă dreaptă cu legături strânse cu Kremlinul, critică modul în care Putin gestionează situația din Ucraina, lăsând presiunile occidentale și sancțiunile economice să-i influențeze deciziile.

O parte a regimului Putin este de extremă dreaptă și ultra-naționalistă. Cu toate acestea, Putin ar zdrobi orice forță ultranaționalistă care nu este loială Kremlinului”, spune Anton Șehovțov, un expert în extrema dreaptă care a analizat pe larg acțiunile lui Dughin și ale adepților săi în ultimul deceniu. 

Liderul comunităților evreiești din Ucraina a avertizat că organizațiile neonaziste ruse sunt din ce în ce mai active în insurgența prorusă din estul Ucrainei, potrivit ibtimes.co.uk.

Citește și

Ruta de evacuare din Mariupol a fost minată de ruși, anunță Crucea Roșie

Petrolul urcă la 125 dolari barilul, 70% din petrolul rusesc este deja înghețat

Iosif Zisels, șeful Vaad Ucraina, Asociația Organizațiilor și Comunităților Evreiești din Ucraina, a declarat că Rusia este „infectată cu ideile de revanșism, strâns legate de fascism”.

Potrivit lui Zisels, organizațiile neonaziste – care au prosperat în Rusia de peste 20 de ani și alimentează tensiunile în țară după căderea Uniunii Sovietice – operează acum în Ucraina, după ce au fost active în Moldova și Georgia.

Zisels spune că cea mai puternică unitate de extremă dreaptă este mișcarea Unității Naționale a Rusiei (RNU), condusă de ultranaționalistul Aleksandr Barkașov, care își are sediul în Donețk.

Această organizație paramilitară, care pledează pentru expulzarea non-rușilor din țară, a fost fondată în 1990. Emblema ei roșie-albă seamănă cu zvastica folosită de partidul nazist german în anii 1930 și 1940.

Uniunea Tinerilor Eurasiatici a lui Aleksandr Dughin activează în Ucraina. Zisels precizează că neonaziștii ruși nu au propriile lor unități militare, dar membrii lor sunt incluși în alte unități.

Ideologul regimului de la Kremlin, Aleksandr Dughin a fost invitat și în România. În 2017, și-a lansat la București volumul „Destin eurasianist” – o antologie de texte traduse în română de Iurie Roșca, fost vicepremier al Republicii Moldova.

Dughin are interdicție de intrare în Statele Unite ale Americii și în Canada. În 2014, i-a fost refuzată și intrarea în Ungaria, iar în 2016, același lucru s-a petrecut și când a încercat să ajungă în Grecia.

În România însă, Dughin nu a întâmpinat niciun obstacol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te