Petrolul urcă la 125 dolari barilul, 70% din petrolul rusesc este deja înghețat

DE Lidia Moise | Actualizat: 07.03.2022 - 15:24

Prețurile petrolului au crescut vertiginos la începutul săptămânii după ce Casa Albă a anunțat că discută despre un embargo asupra livrărilor rusești. Cotațiile Brent au urcat la 129 dolari barilul, pentru a coborî apoi la 125 dolari, pe fond speculativ alimentat de incertitudini

SHARE

 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA „căută” să interzică petrolul și gazele rusești, dar așteaptă decizia europenilor în acest sens. Anunțul a alimentat un puseu speculativ în piața financiară unde se tranzacționează contractele la termen ale aurului negru. Cotațiile petrolului Brent au urcat la 129 de dolari barilul în piața asiatică, la începutul zile de tranzacționare pe piața globală. 

În momentul redactării acestui articol petrolul Brent se tranzacționează în jur de 124,60% de dolari/baril, în creștere cu 5,49% față de ziua anterioară. Trebuie remarcat că prețul petrolul Brent a coborât sub maximele zilei de 129,68 dolari. Prețul s-a corectat ușor deoarece piața așteaptă confirmarea restricțiilor asupra produselor rusești.

Prețul petrolului Brent, care este refeință pentru piața europeană, a crescut cu 29,35% de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia, când se tranzacționa cu 96 dolari/baril, dar cotațiile erau deja mari, inflamate de o retorică agresivă a Kremlinului.

Analiștii au avertizat că prețurile petrolului rămân ridicate, deoarece incertitudinea din piața petroluli este mare.

Piața așteaptă  încheierea discuțiilor pe tema acordului nuclear cu Iranul. Decizia OPEC+, care a refuzat să pompeze mai mult petrol în piață, pentru a calma prețurile, și a menținut ritmul inițial de furnizare, susține prețurile mari.

Pe de altă parte companiile rusești au deja dificultăți în vânzarea petrolului, chiar și fără embargo. Potrivit Energy Aspects, un o companie de consultanță în domeniul energiei, 70% din comerțul rusesc cu țiței este în prezent „înghețat” ca urmare a sancțiunilor bancare, a costurilor de transport mai mari și a riscurilor politice. Potrivit presei companiile globale evită petrolul livrat din conducta care trece prin Kazahstan, care acoperă 1% din cererea mondială.  Companiile rusești au redus prețul petrolului Ural din Rusia la nivel record săptămâna trecută, dar tot nu au primit oferte.

SUA au lansat, sub coordanea Agenției Internaționale a Energiei, o operațiune de eliberare a petrolului din stocuri, pentru a susține piața. În conjunctura actuală, emoțională, se pare că eliberarea coordonată de către AIE a 60 de milioane de barili nu a reușit să scadă prețurile.

Nu este o situație inedită în piața petrolului. În timpul altor două atacuri militare ale Rusiei, războiul din august 2008 din Georgia și confiscarea Crimeei din februarie 2014 prețurile petrolului Brent au fost la niveluri iridicate. (125 dolari și, respectiv, 102,57 dolari pentru baril). A urmat însă o corecție brutală a cotațiilor petrolului, deoarece piața reală a cumpărat mai puține produse petroliere și, ca efect, a scăzut cererea de petrol. Trebuie spus că și atunci, ca și acum, cotațiile urcaseră la cer în urma tensiunilor geopolitice, dar avea și un avânt speculativ. Între jumătatea anului 2014 și începutul lui 2016 s-a petrecut una dintre cele mai mari scăderi ale prețului petrolului din istoria modernă. Prețurile au scăzut cu 70% în acea perioadă și s-au menținut joase timp îndelungat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te