Moscova vrea să declare Deutsche Welle drept „agent străin”. DW: O decizie „absurdă”, de „neînțeles”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 04.02.2022 - 10:28
Moscova vrea să declare Deutsche Welle drept „agent străin”. DW: O decizie „absurdă”, de „neînțeles”. / Foto: themoscowtimes.com

După ce a închis și interzis Deutsche Welle în Rusia, ca represalii faţă de interzicerea postului rus RT de a difuza în Germania, Moscova a lansat proceduri în vederea recunoaşterii DW drept ”agent străin”.

SHARE

 Deutsche Welle afirmă că deciziea este 'absursă' şi 'de neînţeles'.

Ministerul rus de Externe a anunțat într-un comunicat ”măsurile de retorsiune adoptate de Moscova”, şi anume ”închiderea biroului” local al Deutsche Welle, ”retragerea acreditărilor tuturor angajaţilor” acestui birou şi ”întreruperea emisiunilor” acestuia pe teritoriul rus.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a anunțat lansarea unei proceduri vizând recunoaşterea Deutsche Welle drept ”agent străin”, o etichetă infamantă şi controversată aplicată mai multor instituţii de presă ruseşti care critică puterea, informează AFP.

Citește și: Valentine’s Day: 5 destinații romantice de city-break, pentru posesorii de certificat verde

Deutsche Welle: Decizia Moscovei este 'absursă' şi 'de neînţeles'

Grupul german Deutsche Welle (DW) a calificat drept "absurdă" şi "de neînţeles" decizia Rusiei de a dispune închiderea biroului său de la Moscova şi de a interzice difuzarea sa, ca represalii pentru interzicerea postului de ştiri Russia Today decisă de Germania, informează France Presse şi DPA.

"Măsurile autorităţilor ruse sunt de neînţeles şi excesive", a criticat directorul general al canalului finanţat de contribuabili, Peter Limbourg, într-un comunicat. DW "'protestează împotriva acestei reacţii absurde", care încă nu a fost notificată oficial, şi "va continua" să lucreze în biroul său din capitala Rusiei.

De asemenea, Deutsche Welle a anunţat că intenţionează să ia măsuri legale împotriva interdicţiei ruse.

Citește și: Documentația CNAIR pentru A1 Sibiu-Piteşti/Secţiunea 3, contestată și catalogată „bătaie de joc”

"Protestăm împotriva acestei reacţii absurde a guvernului rus şi vom lua măsuri legale împotriva măsurilor anunţate", a spus Limbourg, făcând referire la decizia luată într-un mod tipic statelor autocratice.

"Chiar dacă în final trebuie să închidem", canalul promite că "va întări semnificativ acoperirea" ţării, unde deţine din 2005 licenţe de difuzare în germană şi engleză.

Acestea sunt valabile până în 2027, respectiv 2025, precizează canalul german.

Închidere DW în Rusia, o premieră în istoria post-sovietică

Decizia de închidere, anunţată de Ministerul de Externe rus, este o premieră pentru o importantă instituţie media occidentală în istoria Rusiei post-sovietice.

De asemenea, ea survine în plină criză între Moscova şi Occident în legătură cu Ucraina, care se teme de o invazie rusă.

Ministerul de Externe rus a anunţat de asemenea lansarea unei proceduri ce vizează recunoaşterea Deutsche Welle drept "agent al străinătăţii", un calificativ infam şi controversat aplicat deja mai multor media ruse critice faţă de putere, notează AFP.

Miercuri, autoritatea germană de reglementare a mass-media ZAK a interzis difuzarea canalului Russia Today în limba germană pe site-ul şi aplicaţia sa mobilă, argumentând că "autorizaţia necesară" nu a fost "nici solicitată, nici acordată".

Difuzarea prin satelit a RT DE a fost întreruptă la scurt timp după lansarea sa pe 16 decembrie, tot la cererea autorităţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te