Cernobîl. Moscova: „CIA a provocat dezastrul nuclear!“

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.06.2019 - 08:37
EROI. „În loc să aducă o recunoașterea a eroilor care și-au sacrificat viețile ca să ajute după dezastrul de la Cernobîl, Moscova a găsit noii răufăcători în tragedia asta națională“

Serialul HBO „Cernobîl“ a stârnit reacții în lanț, mai ales de negare din partea Rusiei, care nici după 33 de ani nu înțelege că transparența atrage încrederea. Asta dacă nu are ceva de ascuns.

SHARE

Subiectul „Cernobîl“ este de actualitate și va continua să fie, din cauza efortului permanent de a contracara efectele accidentului nuclear.

Unii dintre izotopii eliberați în timpul unui accident nuclear rămân radioactivi timp de zeci de mii de ani, iar curățarea zonei necesită un efort și pentru descendenți și descendenții descendenților.

Întrebat când zona reactorului va deveni din nou locuibilă, Igor Gramotkin, director al centralei nucleare de la Cernobîl, a răspuns: „Cel puțin în 20.000 de ani“.

Scutul gigantic de beton - cu o înălțime de 110 metri și o greutate de 29.000 de tone - are o durată scurtă de viață când este măsurată în timp radiologic.

Va trebui să fie înlocuit într-un secol, cu excepția cazului în care miezul extrem de radio-activ poate fi îndepărtat în siguranță și stocat în altă parte - o operațiune costisitoare și dificilă.

Moscova, atunci și acum, rămâne pe aceeași linie de indiferență față de oameni. Cultura de securitate nucleară apărută după accidentul de la Cernobîl la nivelul industriei nucleare mondiale nu funcționează și în Rusia.

Fosta URSS a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, abia la patru ani după accidentul în care, oficial, au murit doar 31 de persoane.

Liderii ruși s-au ferit să-i cinstească pe eroii care s-au sacrificat ca să lichideze sursa de radiații. Aceștia nu stârnesc mândria națională.

Din punct de vedere al Kremlinului, este mai bine să nu se reamintească anual de accident și de reacția iresponsabilă a autorităților de atunci.

Faptul că HBO îi celebrează pe eroii ruși care au lucrat la Cernobîl îi scoate din sărite pe scribii puterii. Ultimele zece minute ale serialului sunt dedicate eroilor-victime ale dezastrului, oferind fotografiile acestora și informaţii personale.

Deși serialul HBO se difuzează plătitorilor doar online, filmul a devenit o senzație națională în Rusia, iar mass-media pro-Kremlin a lansat o cruciadă împotriva sa.

„Komsomolskaia Pravda“  (KP), cel mai popular ziar al Rusiei, insistă pe ipoteza că rivalii  centrului atomic de stat Rosatom folosesc serialul pentru a afecta imaginea țării ca putere nucleară.

Este adevărat că un film, bine făcut și apărut la momentul potrivit, poate să influențeze oamenii, iar aceștia au un cuvânt de spus în industria nucleară, din moment ce accidentele au impact asupra sănătății și vieții lor. Dar este nevoie de mult mai mult ca să stopeze vânzarea reactoarelor nucleare.

Citiți dosarul integral despre accidentul de la Cernobîl

Adevărul despre Cernobîl. Cine a greșit, cine a mințit, cine plătește

Când realitatea bate ficțiunea, respecți realitatea

„Cultura de securitate nucleară“, dezvoltată după Cernobîl

Și, totuși, accidentele nucleare se întâmplă

Serialul rusesc vânează un agent american infiltrat

„Argumenti i Fakti“, un ziar popular printre vârstnici, respinge filmul ca fiind „o caricatură“. „Singurele lucruri care lipsesc sunt urșii și acordeoanele!“, a declarat și Stanislav Natanzon, vedeta principalului canal de știri Rossia 24.

El a subliniat o scenă în care dezastrul este privit printr-o fereastră modernă, ranforsată, care nu avea ce să caute într-un bloc din  Pripiat în acea vreme. Acest detaliu poate fi observat numai dacă lărgești imaginea.

Este cumplit să te gândești că acești „profesioniști“ au privit serialul pe lung, pe lat, cu imagini lărgite, vânând cu disperare defecte, uitând total să empatizeze cu eroii propriei țări, redați în film.

Natanzon argumentează că nuclearistul sovietic Valeri Legasov a publicat în KP un articol critic la adresa conducerii sovietice și că serialul HBO arată în mod eronat că autorităților le-a fost frică să recunoască greșelile și că această reticență a dus la consecințe teribile.

„Omul de știință Valeri Legasov nu numai că a dat un răspuns guvernului în privința dezastrului  de la Cernobîl, dar a fost și extrem de critic, în mod deschis, față de administrația sa în industria nucleară“, scrie Natanzon.

Din păcate, totuși, mass-media controlată de stat încearcă adesea să „demaște“ un set de minciuni cu ajutorul altor minciuni, scrie „Moscow Times“. Este adevărat că Legasov a scris un astfel de articol pentru KP în 1987, dar editorii au refuzat să-l publice.

Legasov se afla la sfârșitul carierei și al vieții la acel moment. Academia de Științe i-a respins ideile, iar liderul sovietic Mihail Gorbaciov a refuzat să-i dea titlul onorific de „Erou al muncii socialiste“, deși îl acordase tuturor celor care au lucrat cu Legasov la Cernobîl.

După o întâlnire la Academia de Științe, în aprilie 1988, Legasov s-a spânzurat. La două săptămâni după moartea sa, KP i-a publicat articolul.

Serialul HBO îi omagiază pe eroii ruși de la Cernobîl și asta Moscova nu poate ierta

Pe aceeași linie anti-serialul HBO, ultrasovieticul Anatolie Vasserman a oferit ceea ce este probabil cea mai scurtă și mai sinceră „recenzie“. „Dacă anglo-saxonii fac ceva despre ruși, cu siguranță nu va corespunde adevărului“, a scris el. Cel puțin s-a scutit de efortul de a găsi argumente.

Ca și cum drama trăită de cei trimiși să rezolve „problema“ la Cernobîl n-ar fi fost destul de incitantă ca să genereze eroi, Rusia își face acum propria versiune „patriotică“, în care vina pentru dezastrul nuclear revine... americanilor.

Seria „Cernobîl“ rusească este bazată pe premisa că CIA a trimis un agent în zona Cernobîlului pentru a efectua acte de sabotaj. Ca justificare pentru poveste, regizorul filmului, Alexei Muradov, a citat teoreticienii conspirațiilor.

„O teorie susține că americanii au infiltrat centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă faptul că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor de informații inamice a fost prezent la stație“, argumentează acesta.

Prea multe detalii nu se dau, dar se poate închipui vânătoarea ofițerilor KGB asupra agentului CIA infiltrat. În această versiune patriotică, rușii nu se absolvă practic de nimic. Reacția în timpul accidentului rămâne la fel de incompetentă, dar, în plus, mai acreditează și acțiunile inamicului, căruia i-a ieșit „sabotajul“.

„În loc să aducă o recunoaștere a eroilor care și-au sacrificat viețile ca să ajute după dezastrul de la Cernobîl, Moscova îți oferă un film cu detectivi, bazat pe o teorie a conspirației, în care un ofițer KGB se chinuie să prindă spioni americani - noii răufăcători în tragedia asta națională“, scrie „Moscow Times“.

Serialul HBO se concentrează pe lupta câtorva responsabili în domeniul nuclear de a lichida sursa de radiație și de a limita efectele asupra țărilor din jur, sacrificându-și sănătatea și propria viață.

Deși efortul de curățare după accidentul de la Cernobîl a fost aproape la fel de important pentru Europa ca și victoria aliaților în Al Doilea Război Mondial, Kremlinul a făcut referire la acei eroi de două ori în ultimii ani: în 2016, la cea de-a 30-a aniversare a de-zastrului, și anterior, în 2011, la cea de-a 25-a aniversare.

Citiți dosarul integral despre accidentul de la Cernobîl

Adevărul despre Cernobîl. Cine a greșit, cine a mințit, cine plătește

Când realitatea bate ficțiunea, respecți realitatea

„Cultura de securitate nucleară“, dezvoltată după Cernobîl

Și, totuși, accidentele nucleare se întâmplă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te