Moscova acuză Ucraina la CEDO de moartea unor civili în revoluția din 2014 și prăbușirea „MH17”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.07.2021 - 17:38
Rusia a anunţat că va aduce Ucraina în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând-o că este vinovată de prăbuşirea zborului „MH17”. / Foto: bbc.com

Rusia a anunţat că va aduce Ucraina în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând-o că este vinovată de prăbuşirea zborului „MH17”, doborât în 2014, şi de moartea unor civili în criza dintre ele, relatează AFP.

SHARE

Conform unui comunicat al Parchetului rus, cazul se bazează pe "o plângere interstatală împotriva Ucrainei, în acord cu Articolul 33 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", care statuează cu privire la afacerile între ţări la CEDO.

Rusia acuză autorităţile pro-occidentale de la Kiev că sunt responsabile de moartea unor civili în timpul Revoluţiei de pe Maidan, din Ucraina, din 2014, şi în timpul războiului care a urmat împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării, soldat cu peste 13.000 de morţi.

Moscova acuză, de asemenea, Kievul că este responsabil de bombardamente care au ucis şi rănit cetăţeni ruşi în sudul Rusiei.

Citește și: Scandal, între maneliști. Salam, către Dani Mocanu și Tzancă Uraganul: „Vă bat când vreți voi!”

Rusia: Forţele armate ucrainene desfăşoară ostilităţi care reprezintă o ameninţare reală pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi

"Forţele armate ucrainene desfăşoară ostilităţi care reprezintă o ameninţare reală pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor ruşi care locuiesc în regiunile de frontieră şi determină mii de cetăţeni ucraineni să se refugieze în Rusia", se arată în comunicat.

Rusia consideră de asemenea că Ucraina este vinovată de doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014 deasupra teritoriului ucrainean, o tragedie care a făcut 298 de morţi.

Citește și: Hrebenciuc, fosta eminență cenușie a PSD, 2 ani de închisoare cu executare în dosarul pădurilor

Conform anchetatorilor internaţionali, acest avion de linie a fost distrus de o rachetă BUK transportată din Rusia în zona de conflict. Ea ar fi fost lansată de separatişti, care credeau că doboară un avion militar ucrainean. Un proces în contumacie în acest caz a început în martie în Olanda.

Rusia consideră că Ucraina este responsabilă de faptul că nu şi-a închis spaţiul aerian în regiune, în contextul în care acolo avea loc un război.

Parchetul rus acuză de asemenea Kievul de măsuri discriminatorii faţă de rusofonii care trăiesc în Ucraina sau că a tăiat aprovizionarea cu apă a Crimeii, peninsulă ucraineană anexată în 2014, ceea ce a avut "consecinţe umanitare, ecologice şi economice extrem de proaste".

Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această solicitare este "absolut legală".

"Vladimir Putin a vorbit de procese negative care au loc în prezent în Ucraina. Rusia are dreptul să aştepte o reacţie" de la CEDO, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te