Misiune UE pentru susținerea Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride. Măsurile luate

DE Alin Crișan | 22.05.2023 - 18:32
Pro UE, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Facebook/ Maia Sandu

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra implementării unei noi misiuni civile în Republica Moldova pentru a o ajuta să-şi consolideze rezilienţa sectorului său de securitate.

SHARE

Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din republică şi a o ajuta să-şi îmbunătăţească rezistenţa la ameninţările hibride, inclusiv securitatea energetică, pentru ca aceasta să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, a explicat Consiliul Afaceri Externe într-un comunicat.

Misiune UE pentru susținerea Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride

În acest scop, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor.

Şef al acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile pe teren, în timp ce comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile, Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

"Încercările de destabilizare a Republicii Moldova s-au înmulţit în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE", a subliniat Consiliul Afaceri Externe.

La summitul din iunie 2022, liderii UE au recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova şi au decis să îi acorde, alături de Ucraina, statutul de ţară candidată la aderarea la clubul comunitar.

În cadrul unui alt summit, în decembrie trecut, UE a afirmat că va continua să ofere întregul sprijin relevant Republicii Moldova pentru a face faţă nenumăratelor consecinţe ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ianuarie, guvernul de la Chişinău a solicitat, într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, desfăşurarea unei misiuni în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: Miliarde de oameni ar putea fi expuși la o căldură periculoasă în viitor: Cu cât crește temperatura

De la declanşarea războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, mai multe proteste proruse au avut loc la Chişinău, care, potrivit guvernului moldovean, au avut ca scop divizarea societăţii şi destabilizarea ţării.

În Republica Moldova, care a primit sute de mii de refugiaţi ucraineni, au căzut, de asemenea, mai multe fragmente de rachete ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Pe de altă parte, Moscova a acuzat UE că prin această nouă misiune doreşte să-şi exercite influenţa asupra Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te