Mircea Geoană, la Newsweek Defense Summit: „Marea Neagră este mai relevantă strategic decât oricând”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.11.2022 - 08:01

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, în cadrul #2022 Newsweek Defense Summit, că importanța strategică a Mării Negre este în creștere, iar acest lucru este considerat ca fiind extrem de relevant de către NATO.

SHARE

„Aș putea spune că este probabil mai relevantă strategic decât oricând altcândva în istoria îndelungată a continentului nostru.

Vedem cum războiul din Ucraina se prelungește. Vedem cum liniile de front se stabilizează și vedem, de asemenea, intensitatea și competiția pentru ocuparea zonelor strategice din sudul Ucrainei. Si luptele pe care ofensiva ucrainiana si defensiva rusa le poarta în jurul zonei Cherson. Toate aceste lucruri denotă importanța strategică crescândă a Mării Negre”, a spus Mircea Geoană.

El a punctat că NATO a reconfirmat, prin deciziile conducerii sale, importanța zonei Mării Negre, și a întărit semnificativ prezența NATO pe această zonă a flancului estic.

„În mod specific, în România și Bulgaria dezvoltăm două noi grupuri de luptă, care pot fi și vor fi dezvoltate la nivel de brigadă. Vedem Franța și alte națiuni contribuit în România, vedem Italia și alte națiuni contribuind în Bulgaria.

Vedem cum cerul nostru este patrulat și protejat de avioane de vânătoare din Canada și din multe alte țări. Lucrăm la o nouă generație de sistem de apărare antiaeriană și antirachetă.

Aducem cu noi elemente care să întărească capacitatea în zona Sibiu, folosind elementele din spațiu, elementele de intelligence.

Deci vreau să reconfirm interesul și acțiunea energică a NATO pentru a apăra fiecare centimetru pătrat din teritoriul aliat, inclusiv teritoriul românesc, bulgar, al Turciei sau oricărui alt aliat”, a precizat Geoană.

El s-a referit la „situația extrem de dificilă pe care Republica Moldova o are de înfruntat atunci când Transnistria a refuzat să mai exporte electricitate și când Gazpromul a redus cu 40 la sută aportul de gaz.”

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

„Iată de ce perspectiva europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt atât de importante și pentru România, și pentru zona Mării Negre.

Este una dintre cele mai relevante zone strategice ale Europei și de destinul Mării Negre, de succesul Ucrainei și al Republicii Moldova și al Georgiei ca viitori membri ai familiei noastre europene va depinde și echilibrul strategic pe termen lung în această zonă extrem de importantă”, a adăugat liderul NATO.

În opinia sa, „mai există o altă consecință a acestei acestui război din Ucraina: intensificarea competiției între marile puteri. „Cu toții am urmărit discursul pe care președintele l-a avut la Congresul Partidului Comunist Chinez. Competiția tehnologică se va intensifica, iar NATO reprezintă în acest moment un miliard de oameni. 32 de națiuni cu Suedia și Finlanda devenit membri NATO în curând, dar și un miliard de oameni în care avem cele mai bune universități, cei mai buni cercetători”, a apreciat Geoană.

Citește și: Europenii sună trezirea în fața ambițiilor globale ale Chinei, dar Berlinul joacă pe cont propriu

El a explicat că „sunt aliați și țări care au masive resurse tehnologice, financiare, universități foarte bogate.” „O atractivitate pentru forța de muncă înalt calificată pe care țări de dimensiuni mai mici și cu economii mai fragile nu le au. Este foarte important și la nivel de UE, la nivel de NATO, să fim siguri că această mutare de centrul strategic al Europei către Răsărit, către zona noastră, să aibă nu doar efecte militare și securitare, dar și elemente de reechilibrare a modelului economic și de găsire de noi sinergii între estul și vestul continentului. Pentru țări ca România, pentru țări din zona Mării Negre. Lucrurile sunt poate și mai acute și mai importante decât în alte zone”, a adăugat el.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te