Ministrul grec al Turismului către români: Va trebui să anunțați toate locurile în care mergeți

DE Alexandru Pop | 03.07.2020 - 10:20
Haris Theoharis/FOTO: digi24.ro

Ministrul Turismului din Grecia a acordat un interviu în exclusivitate pentru Digi24. Acesta vorbește despre testele care se fac la graniță, formularul care trebui completat la plecarea spre Grecia, ce se întâmplă în cazul testărilor și când se vor redeschide celelalte vămi.

SHARE

Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Domnule Theoharis, bine ați venit la Digi24 și vă mulțumesc că ați acceptat să ne acordați acest interviu. Înainte de toate, când credeți că vor fi redeschise și alte puncte de trecere a frontierei dintre Grecia și Bulgaria? Bănuiesc că știți deja că sunt foarte mulți români care au plecat spre Grecia sau care plănuiesc să călătorească în Grecia în viitorul apropiat.

Haris Theoharis, ministrul grec al Turismului: Sunt primele zile ale redeschiderii ample a granițelor, redeschidere ce include și aeroporturile, așa că încercăm să facem demersurile pas cu pas, cu multă prudență și în următoarele zile, presupunând că vom rezolva diferitele probleme apărute la punctele de frontieră vom lua în considerare redeschiderea lor. Deocamdată, însă, Promachonas e principalul punct de tranzit pentru turiști.

Alexandra Albu: Cum cred că știți deja, turiștii au putut tranzita și punctul de frontieră Makaza-Nymphaea sau cel puțin așa ne-au scris telespectatorii noștri.

Haris Theoharis: Desigur, când se formează cozi și apar probleme încercăm să venim cu soluții de moment. Pentru că sunt abia primele zile, încercăm să fim flexibili. Dar după o vreme, când oamenii vor cunoaște exact care sunt regulile, acestea vor fi implementate cu mai mare strictețe. Le sugerez celor care vin din România să meargă pe la Promachonas.

Alexandra Albu: De ce a luat Guvernul grec această decizie de a închide toate punctele de frontieră pentru călătoriile neesențiale, mai puțin cel de la Kulata-Promachonas?

Haris Theoharis: E o chestiune operațională, vrem să ne asigurăm că totul merge bine la scară mică și că situația este sub control. Apoi vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme. Tot ce vrem este să ne asigurăm că avem la dispoziție toate mijloacele pentru a face controalele necesare, dar și pentru a veni în sprijinul și pentru a asigura în cele mai bune condiții fluxul de trecere.

Alexandra Albu: Știu că ieri ați fost pe aeroportul din Rhodos. Așa că sper că știți și de situația multor români care au ajuns în Grecia pe insula Creta cu o cursă charter și toți pasagerii acelui avion au fost testați pentru COVID-19. De ce s-a luat decizia testării tuturor și nu s-a făcut acea testare selectivă despre care s-a vorbit?

Haris Theoharis: Folosim testarea selectivă, algoritmul are nevoie de mai multe date ca punct de plecare pentru a calcula cu mai multă acuratețe cine va fi testat și cine nu. Am adunat aceste informații în zilele precedente de la alți turiști care au avut posibilitatea să vină cu avionul în Grecia. Pe măsură ce zilele trec și vom obține mai multe date vom putea să fim mai selectivi și mai avizați în felul în care vom face testarea. Problema aceasta va apărea doar în primele zile.

Interviul complet, pe Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te