Miniștrii Apărării din UE au discutat despre formarea unei armate europene

DE Edi Neagu | Actualizat: 03.09.2021 - 22:53
O armată europeană este o opțiune tot mai discutată. FOTO: Facebook

Ideea unei forțe militare europene apare tot mai des după retragerea armatei americane din Afganistan, dar crearea armatei UE este încă departe de realitate.

SHARE

Miniştrii apărării din UE au discutat joi despre crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, după ce retragerea americană din Afganistan a subliniat carenţele militare ale vechiului continent, notează AFP.

Apelurile s-au înmulţit în ultimele zile pentru ca blocul celor 27 de ţări să îşi dezvolte capacitatea comună de apărare pentru a răspunde rapid la crize. Scenele de haos de pe aeroportul din Kabul care au urmat preluării puterii de către talibani şi dependenţa europenilor de SUA pentru evacuarea cetăţenilor lor au sporit gradul de conştientizare.

"Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune la Castelul Brdo (nordul Sloveniei).

CITEȘTE ȘI: Miniștrii USR evită să-l atace pe Cîțu: tăcere pe Facebook, Teleman scrie că este „bine intenționat”

"Dacă dorim să fim în măsură de a acţiona autonom şi să nu fim dependenţi de alegerile făcute de alţii, chiar dacă sunt prietenii şi aliaţii noştri, atunci trebuie să ne dezvoltăm propriile capacităţi", a adăugat el, insistând că nu există "nicio alternativă".

Miniştrii europeni au examinat joi o propunere - prezentată în mai - de a construi o forţă de 5.000 de membri, în cadrul unei revizuiri a strategiei de apărare a UE. Josep Borrell speră să primească undă verde din partea statelor membre la o nouă întâlnire consacrată apărării, la 16 noiembrie.

Rămân serioase îndoieli cu privire la capacitatea europenilor de a duce la bun sfârşit un astfel de proiect, deoarece UE n-a fost niciodată în măsură să utilizeze un sistem de "grupuri tactice" înfiinţat în 2007, care necesită unanimitatea statelor pentru a fi activat.

Întrebat despre crearea unei noi forţe militare europene, Josep Borrell a apărat "ceva mai operaţional" după eşecul grupurilor tactice.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Aventurile lui Van Damme în România: petrecere cu Dani Mocanu, beție în taxi, bătut în baruri

Ministrul sloven al apărării, Matej Tonin, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, a lansat un apel la crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din "ţările voluntare" în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă, în loc de unanimitatea necesară grupurilor tactice.

Lecţia Afganistanului este că "trebuie să devenim mai autonomi ca europeni şi să fim în măsură să acţionăm mai independent", a estimat omoloaga sa germană, Annegret Kramp-Karrenbauer. Dar, a subliniat ea, "este foarte important să nu acţionăm ca o alternativă la NATO şi la americani".

Ea a părut să se distanţeze de propunerea pentru o forţă europeană de reacţie rapidă, afirmând pe Twitter că "coaliţii ale ţărilor voluntare" ar putea permite gestionarea viitoarelor crize.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te