Militari ruși, uciși într-o ambuscadă în provincia siriană Idlib. Care este planul lui Putin

DE Adina Mutăr | 07.09.2019 - 01:23

Surse turce au raportat că mai mulți militari, ofițeri și soldați, din trupele speciale ruse au fost uciși și răniți în provincia siriană Idlib, încercând să pătrundă printre liniile rebelilor spre orașul Aajaz.

SHARE

Aceștia au fost prinși într-o ambuscadă și forțați să se retragă cu victime, susțin surse militare din cadrul Frontului de Eliberare Națională, susținut de Turcia.

Publicația Bloomberg a dezvăluit că „Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigozin, își pregătea „privații” companiei Wagner pentru atacul final asupra acestei ultime provincii libere.

„Armata rusă încorporează mercenarii angajați de bogatul aliat al președintelui Vladimir Putin în ofensiva planificată pentru a ajuta armata siriană să reia ultima fortăreață importantă deținută de rebeli”, scrie Bloomberg.

Sute de luptători independenți angajați de Prigozin, omul de afaceri cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin” pentru contractele sale de catering de protocol pentru Kremlin, se grupează în nord-vestul orașului Idlib, „pentru un atac pe scară largă care probabil va începe în câteva săptămâni”, scrie Bloomberg.

Planul Moscovei este să formeze unități de câte 50 de soldați, dotate cu tancuri și susținute de putere aeriană rusă, ca să se adauge forțelor regimului Assad, mai întâi pentru a stabili coridoare de evacuare pentru civili, apoi să înceapă lupte stradale, casă cu casă, pentru a curăța orașele de „teroriști”. O operațiune care ar putea dura luni de zile.

Prigozin nu a dat curs solicitării Bloomberg de a răspunde la întrebări legate de compania sa de mercenari, Wagner, întrebări trimise prin email către compania omului de afaceri rus, Concord Catering.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că „Rusia va acționa în Idlib pe baza unor acorduri cu Turcia”.

Acordurile cu pricina prevăd, însă, ca militarii turci, și în zona de nord-est împreună cu militari americani, să monitorizeze provincia Idlib, președintele Erdogan criticând zi de zi acțiunile militare ale regimului Assad, susținute aerian de Rusia. Turcia are 12 puncte de monitorizare militară în Idlib.

Conform analiștilor Bloomberg, „cucerirea provinciei Idlib ar permite președintelui Bashar al-Assad să-și consolideze controlul asupra întregii părți din nord-estul Siriei, bogată în petrol, unde kurzii, aliați ai SUA, vor să obțină autonomie”.

„Încheierea celui mai rău război civil, care durează de opt ani, ar fi de asemenea un start pentru demararea eforturilor de reconciliere și reconstrucție”, potrivit unui alt analist, Alexei Malașenko, de la „Dialogul Civilizațiilor”, un grup de cercetare din Berlin finanțat de un aliat al lui Putin.

„Dacă Assad restabilește controlul deplin asupra Idlibului, nu se va mai vorbi despre înlăturarea lui de la putere”, a punctat Malașenko. „Ar fi o victorie uriașă - pentru el și pentru Rusia.”

„Victorie” pe care Assad și Putin vor s-o obțină atacând ținte civile – piețe, școli, spitale – o strategie care trebuie să ducă la refugierea rapidă a civililor. Se estimează că peste 1.000 de civili au fost uciși în provincia Idlib din aprilie încoace, de când forțele lui Assad și ale  Rusiei și-au intensificat atacurile, atrăgând avertismentele Turciei, ONU și SUA despre un nou dezastru umanitar care se apropie.

Joi, președintele turc Erdogan, care are trupe în Idlib, a cerut ajutor logistic internațional pentru a reintroduce un milion de refugiați sirieni în provincie „sau va deschide porțile refugiaților să plece spre Europa”.

Planul lui Erdogan este să împiedice planul ruso-sirian de a evacua provincia. În Turcia sunt deja trei milioane de refugiați sirieni, iar taberele construie sunt foarte aglomerate, nu mai suportă un nou val de deplasări.

Populația provinciei Idlib s-a dublat în ultimii doi ani, avansul agresiv al armatei lui Assad, formată în majoritate din miliții șiite controlate de Iran, forțând strămutarea populației spre zona liberă. Acum, tocmai această provincie, plină de tabere de refugiați, este ținta alianței Moscova-Damasc.

„Nu este clar dacă Kremlinul își coordonează planurile militare pentru Idlib cu Turcia”, scrie Bloomberg, pentru că Ministerul Apărării din Rusia, Departamentul de Stat al SUA și Guvernul turc nu au răspuns la solicitarea jurnaliștilor cu privire la evoluțiile din Idlib.

Săptămâna trecută, avioanele americane au atacat niște „teroriști” în zonă, ceea ce a atras supărarea Moscovei, care a susținut că nu a fost avertizată în prealabil.

Generalul rus Valeri Gherasimov și generalul american Joseph Dunford au stabilit la vârf, într-o convorbire telefonică, să se informeze reciproc de acțiunile militare, ca să se evite incidentele.

Să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în februarie 2018, când rachetele americane au ucis peste 200 de mercenari ai lui Prigozin în timpul unei încercări de intrare în teritoriul bogat în resurse  petroliere controlat de kurzi. Unde se aflau și americanii.

De data aceasta, Frontul de Eliberare Națională și-a asumat atacul asupra „forțelor ruse care au încercat să pătrundă în Aajaz”. Iar Frontul de Eliberare Națională este susținut de Turcia.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te