Microcipul care vă permite să plătiți cu mâna. „Reacțiile casierilor sunt de neprețuit”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.04.2022 - 16:00
Microcipul care vă permite să plătiți cu mâna. „Reacțiile casierilor sunt de neprețuit”/FOTO: bbc.com

Patrick Paumen face senzație de fiecare dată când plătește ceva într-un magazin sau restaurant. În 2019 i-a fost implantat un microcip sub piele

SHARE

El pune pur și simplu mâna stângă lângă cititorul de carduri contactless și plata este efectuată. "Reacțiile pe care le primesc de la casieri sunt neprețuite!", spune Paumen, un agent de securitate din Olanda BBC.

El poate plăti folosind mâna pentru că în 2019 i-a fost implantat un microcip sub piele. "Procedura doare la fel de tare ca o ciupitură", spune el.

Un microcip a fost implantat pentru prima dată la un om în 1998, dar a fost disponibil în comerț abia în ultimul deceniu.

Citește și: Judecătoarea Camelia Bogdan, care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, exclusă din magistratură

Iar când vine vorba de cipuri fără contact, compania britanico-poloneză Walletmor spune că anul trecut a devenit prima companie care le-a oferit spre vânzare.

"Implantul poate fi folosit pentru a plăti o băutură pe plaja din Rio, o cafea în New York, o tunsoare la Paris - sau la magazinul alimentar local", spune fondatorul și directorul general Wojtek Paprota. "Poate fi folosit oriunde sunt acceptate plățile fără contact".

Citește și: VIDEO Camelia Bogdan: Justiția se face cu frică. Când ai bani, controlezi. Regula simplă la mafioți

Cipul, care cântărește mai puțin de un gram și este puțin mai mare decât un bob de orez, este format dintr-un microcip minuscul și o antenă înfășurată într-un biopolimer - un material natural, asemănător cu plasticul.

Fondatorul Walletmor adaugă că este complet sigur, are aprobare de reglementare, funcționează imediat după implantare și va rămâne în locul în care este implantat. De asemenea, nu necesită nicio baterie sau altă sursă de energie. Compania spune că a vândut peste 500 de cipuri până în prezent.

NFC implantat în mână

Tehnologia pe care o folosește Walletmor este NFC, adică sistemul de plată fără contact din smartphone-uri. Alte implanturi se bazează pe identificarea prin radiofrecvență (RFID), o tehnologie similară care se găsește de obicei în cardurile fizice de credit și de debit fără contact.

Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un astfel de cip implantat în corp este îngrozitoare, însă un sondaj realizat în 2021 pe lângă 4.000 de persoane din Regatul Unit și Uniunea Europeană a arătat că 51% dintre acestea ar lua în considerare acest lucru. .

Cu toate acestea, fără a oferi o cifră procentuală, raportul a adăugat că "invazivitatea și problemele de securitate au rămas o preocupare majoră" pentru respondenți.

"Implanturile cu cipuri conțin același tip de tehnologie pe care oamenii o folosesc în fiecare zi", spune el.

"Distanța de citire este limitată de mica bobină de antenă din interiorul implantului. Implantul trebuie să se afle în câmpul electromagnetic al unui cititor RFID [sau NFC] compatibil. Numai atunci când există un cuplaj magnetic între cititor și transponder poate fi citit".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te