VIDEO Camelia Bogdan: Justiția se face cu frică. Când ai bani, controlezi. Regula simplă la mafioți

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 30.10.2020 - 23:39
Camelia Bogdan este adeseori atacată de Antena 3. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă de două ori din magistratură după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu, spune că nu se investighează deloc legăturile financiare dintre mogulul A3 și unii magistrați.

SHARE

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în 2014, alături de alți inculpați, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Judecătoarea Camelia Bogdan a hotărât că mogulul din spatele televiziunilor Antena trebuie să returneze statului român prejudiciul de aproximativ 60 de milioane de euro, dispunând confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco.

Din acel moment, a început calvarul pentru Camelia Bogdan. În 2016, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul ICA, dupa ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu au sustinut că judecatoarea este incompatibilă deoarece a participat și predat la un seminar organizat de o asociație care era finanțată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar.

Inspectorii au decis sa respingă sesizarea, dar soluția a fost infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

În 2017, această secție a decis excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan. Aceasta a contestat măsura și a câștigat. 

Dar, în 2018, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis din nou să o excludă din magistratură.

Săptămâna trecută, CEDO a decis că prima excludere a fost abuzivă, pentru că judecătoarea nu a avut parte de un proces echitabil. O plângere pentru a doua excludere este în judecată la Strassbourg.

 

Camelia Bogdan a declarat, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE, că în spatele excluderii sale repetate stă însuși Dan Voiculesc, cel care controlează cu bani oameni importanți din justiție. 

„Dan Voiculescu controlează 90% din fondurile fostei Securități, prin Fundația «Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României», fostă Fundația Crescent, care îl recunoaște ca beneficiar real.

Domnul Dan Voiculescu are pe nota de plată a fostei Securități foarte multe persoane. Totul e legat de bani.

Până nu se fac aceste investigații financiare, ca să vedem cine se află pe nota de plată a lui Dan Voiculescu (...). Când ai bani, controlezi, e o regulă simplă a tuturor organizațiilor mafiote”, a declarat Camelia Bogdan.

Judecătoarea a menționat că justiția se face în România cu frică, cu frică de Antena 3. Iar asta pentru că ar exista complicități cu mogul și cu trustul său de televiziune.

„Este posibil, pentru că nu se investighează aceste legături. A existat acel scandal cu casa doamnei Ghena (Mariana Ghena, membru al CSM - n.r.), obținută ilegal. S-au dat clasări pe linie.

A existat acel scandal cu plăți din Teldrum în bugetul doamnei Simona Cameliei Marcu (membru al CSM - n.r.).

Sunt două doamne judecător mereu prezente în studiourile Antenei 3, doamna Evelina Oprina și doamna Gabriela Baltag (de asemenea, membre ale CSM - n.r.)

Am citit de scandalul din România despre președintele Secției Civile de la Înalta Curte de Casație și Justiție și legăturile cu un om de afaceri din Craiova, care se discută.

Sunt problemele acestea la vârf care nu dau impusul necesar și care te fac să gândești că în România nu poți promova decât dacă ești șantajabil sau, măcar, mai flexibil în aplicarea legii.

Până nu se investighează lanțul, veniturile și legăturile extrajudiciare, este foarte greu să ajungem la climatul acesta de legalitate”, a menționat judecătoarea, în cadrul Newsweek LIVE.

Citește și: VIDEO Judecătoarea Camelia Bogdan: Mi-e milă de Ciuvică. Voiculescu îl finanțează ilegal pe Gâdea

Camelia Bogdan a aminit și de o plângere penală în care a arătat cum președintele Tribunalului București i-a distribuit informații clasificate din Cipru lui Dan Voiculescu.

„S-a dat soluție de clasare. Procurorul Remus Budăi a dat soluție de clasare din DNA. Acum acesta este detașat la INM și formează generațiile viitoare de magistrați”, a arătat magistratul. 

Nu mai sunt dosare de corupție

Aceasta are un mesaj și pentru colegii săi procurori. 

„Până procurorii nu-și  înțeleg menirea și până nu se repornesc motoarele și nu se soluționează aceste dosare de mare impact, până nu se muncește în România, nu se va clădi statul de drept.

Nu ai cum să ai bună guvernanță, cât timp justiția nu se realizează. Nu poți trăi într-un climat de insecuritate, în care hoțul care îți sparge casa este prieten cu polițistul.

Eu nu am mai văzut dosare de spălare de bani, de corupție”, a declarat Camelia Bogdan, pentru Newsweek LIVE.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.