Mega proces anti-mafia, în Italia: peste 330 de inculpați, pentru extorcare, droguri şi furt

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.01.2021 - 09:35
Foto: theguardian.com

În Italia a început, miercuri, unul dintre cele mai ample procese anti-mafia din istoria ţării, cu peste 330 de mafioţi şi asociaţi ai lor care acuzaţi de o serie fapte, între care extorcare de bani, trafic de droguri şi furt, transmite Reuters.

SHARE

Cazul are ca ţintă clanul ‘Ndrangheta din Calabria, considerat de procurori cea mai puternică grupare mafiotă din ţară, care eclipsează cu uşurinţă faimoasa mafie Cosa Nostra din Sicilia.

Procesul are lor într-un call-centre din oraşul Lamezia Terme din Calabria, unde au fost instalate cuşti metalice şi au fust  aşezate rânduri de mese pentru sutele de avocaţi, procurori şi spectatori aşteptaţi să participe, informează news.ro.

Audierea iniţială a întâmpinat imediat probleme, după ce cei trei judecători desemnaţi în acest caz au cerut să fie recuzaţi, afirmând că au fost implicaţi în aspecte ale investigaţiei.

Solicitarea lor va fi analizată de o instanţă separată, ceea ce va întârzia procesul cu câteva zile, au spus avocaţii.

Mulţi dintre cei acuzaţi sunt avocaţi, contabili, oameni de afaceri, politicieni locali şi poliţişti, despre care procurorul şef Nicola Gratteri a spus că au ajutat cu  bună ştiinţă ‘Ndrangheta să îşi construiască imperior ilegal.

Statul va chema ca martori 913 de persoane, iar pentru susţinerea acuzaţiilor există 24.000 de ore de interceptări ale unor conversaţii.

Gratteri a spus că se aşteaptă ca procesul să dureze un an, curtea urmând să se întrunească şase zile pe săptămână.

Alţi 92 de suspecţi au  optat să fie judecaţi rapid în acelaşi caz, audierea lor urmând să înceapă la sfârşitul lunii ianuarie. Un grup mai mic de inculpaţi vor fi judecaţi în februarie, pentru cinci crime, între care uciderea unui ucigaş plătit, care a fost omorât pentru că era homosexual, au spus procurorii.

Ultima oară când în Italia au fost judecaţi simultan sute de mafioţi s-a întâmplat în 1986, în Palermo, într-un caz care a reprezentat un moment de cotitură împotriva Cosa Nostra, marcând începutul unui declin accentuat al grupării.

Cazul din Calabria se axează pe o singură grupare, clanul Mancuso, din provincia Vibo Valentia, lăsând neatinsă cea mai mare parte din ierarhia ‘Ndrangheta.

”Drumul pe care îl avem în faţă este foarte lung, dar nu trebuie să ne dăm bătuţi, pentru că sunt mii de oameni care cred în noi. Nu putem să îi dezamăgim”, a declarat Gratteri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.