Mega-laserul lui Putin, doar un bluf. „Nu e ca în Războiul Stelelor”

DE Romulus Preda | 21.05.2022 - 11:53
Laserul lui Putin, doar un bluf / Foto: Kremlin.ru

Oficialii SUA susțin că nu există în prezent nicio dovadă a folosirii de către Rusia de arme laser în Ucraina, după ce vicepremierul rus Iuri Borisov declara zilele trecute că Moscova deține, printre altele, un mega-laser capabil să „orbească” sateliții aflați pe orbita terestră.

SHARE

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine, potrivit digi24.ro.

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabilă să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

Concomitent,Borisov a pomenit despre o armă laser deja desfășurată în Ucraina, capabilă să distrugă prin incendiere o dronă, până la o distanță de 5 kilometri, chiar dacă această informație nu a fost confirmată până în prezent de SUA.

Și totuși, există cel puțin o țară în lume care a dezvoltat o astfel de armă laser: Israelul, conform BBC.

În urmă cu o lună, Israelul a prezentat o înregistrare video care prezintă un sistem laser, intitulat „Iron Beam”, folosit pentru distrugerea dronelor, dar și a proiectilor de artilerie ori rachetelor de tip Katiușa.

Iron Beam poate fi un sistem complementar care să fie folosit în paralel cu deja mult mai cunoscutul Iron Dome.

Citește și: VIDEO Momentul în care o rachetă rusească distruge centrul cultural din Lozova abia reconstruit

Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie și Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanța în războiul din Ucraina.

Citește și: VIDEO Tornadă devastatoare, în vestul Germaniei: Zeci de răniţi şi pagube materiale importante

„Nu e ca în Războiul Stelelor, unde îndrepți arma spre băieții răi, apeși un buton și băieții răi explodează”

Astfel, conform lui Rubin, dacă o armă laser are nevoie de câteva secunde pentru a doborî o dronă, acest lucru poate fi făcut la fel de ușor apelând la arme mult mai „ieftine”, precum lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger.

În plus, chiar și cele mai puternice lasere existente în prezent, dacă ar fi folosite în luptă, ar provoca distrugeri mult mai mici decât actualele armel convenționale. Uzi Rubin spune că laserul acționează mai degrabă „ca un cuptor cu microunde” care încălzește o cană cu apă.

Actualele arme laser mai prezintă un dezavantaj: pot fi folosite pentru a ținti și distruge ținte una câte una, pe rând. În schimb, sistemele antiaeriene sau antirachetă moderne sunt capabile să urmărească și să angajeze mai multe ținte, simultan. De asemenea, astfel de laseri  nu funcționează pe vreme rea (nori, ploaie, ninsoare etc.).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te