Rusia lui Putin face victime pe toate fronturtile în Ucraina. Femei din UCraina povestesc cuim au fost răpite, bătute și tiorturate de Rusia lui Putin și de soldații ruși.
Unele au fost supuse unor degradări crude, inclusiv fiind forțate să mărșăluiască goale în zăpadă și să se expună în fața răpitorilor lor.
The Telegraph a dat de urma a patru femei care au fost de acord să vorbească despre lunile și, în unele cazuri, anii pe care i-au petrecut în captivitate.
Mărturii din infernul lui Putin: Femei din Ucraina, răpite, bătute: Ne duceau la duș cu saci pe cap
Mărturiile lor dezvăluie brutalitatea cu care forțele Moscovei îi tratează pe ucrainenii pe care i-au capturat, furnizând dovezi ale ceea ce sunt aproape sigur crime de război.
Citește și: Putin a început războiul cu România. Vrea un regim care să slăbească forțele de la Marea Neagră
„Ne-au dus la dușuri cu saci pe cap, unde am fost forțați să ne dezbrăcăm. A trebuit să mergem goale în fața bărbaților și a tuturor celorlalți, aplecate, prin apă rece ca gheața”, a declarat Larysa Kycherenko, 53 de ani, care a servit în Garda Națională a Ucrainei.
Femeie din Odesa după ce casa i-a fost distrusă de bombele rușilor - Foto: Profimedia Images
„După aceea, am fost obligați să cântăm imnul Rusiei în timp ce eram goi. Ne-am întors în celule în lacrimi, complet distruse, plângând și într-o stare de isterie... A fost inuman. Pentru ei, noi nu eram nimic”.
Rusia lui Putin umilește femeilie
Deși reprezintă o mică minoritate din numărul total al prizonierilor de război capturați de Rusia, femeile precum dna Kicherenko spun că amenințările cu care s-au confruntat au fost diferite de cele ale bărbaților închiși alături de ele.
„Dacă este greu pentru bărbați, este și mai greu pentru femei - multe dintre femei nu erau luptătoare”, a spus ea.
Doamna Kicherenko, soțul ei și fiul ei în vârstă de 34 de ani au fost capturați în Mariupol ocupat în 2022, după ce au fost trădați de vecinii lor.
Cei trei au fost separați, iar dna Kicherenko a petrecut șapte luni în captivitate, mai întâi într-o închisoare improvizată lângă Donețk, apoi în închisoarea Olinevka, apoi într-un centru de detenție provizorie.
În timpul calvarului său, dna Kycherenko a fost obligată să stea în picioare mai mult de 12 ore pe zi, a fost bătută și torturată psihologic - într-o încălcare evidentă a Convențiilor de la Geneva.
Ea a descris faptul că a fost „trântită” de perete de un gardian și bătută cu un stâlp metalic, iar apoi i s-a refuzat tratamentul medical pentru rana deschisă pe care i-a lăsat-o pe picior.
Casa incendiată într-un atac rusesc - Foto: Profimedia Images
„Ni se spunea constant că suntem fasciști și că, dacă nu suntem împușcați de proprii noștri oameni în timpul unui schimb, altcineva ne va ucide. Amenințarea cu moartea era mereu prezentă”.
De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, a fost acuzată în mod repetat de maltratarea prizonierilor de război și a civililor ucraineni.
Citește și: Trump, atac violent la adresa lui Zelenski: ”Dictator fără alegeri, ar face bine să se miște repede”
Rusia lui Putin a deschis 48 de pușcării noi
Cel puțin 48 de centre de detenție au fost identificate de Organizația Națiunilor Unite, în timp ce procurorul general al Ucrainei a raportat că cel puțin nouă din zece prizonieri de război întorși în țară au suferit torturi fizice și psihologice
„Eram pregătit pentru posibilitatea că aș putea muri. Mă împăcasem cu ideea. Dar când mi s-a spus despre captivitate, a fost prima dată când am plâns”, a declarat Valentina Zubko, un medic militar în vârstă de 30 de ani care a fost capturat la Combinatul siderurgic Illich în timpul asediului orașului Mariupol.
Citește și: Trump lovește în Zelenski, Franța reacționează fără rețineri anti-Trump: „Declarații incoerente”
A petrecut cinci luni și jumătate în captivitate în patru închisori diferite.
A povestit că a fost înghesuită alături de alte cincisprezece persoane într-o celulă în care trebuiau să stea două persoane, având drept toaletă doar o gaură în mijlocul podelei.
Dna Zubko a confirmat că a fost supusă acestei practici.
„Fiecare gardian încerca să ne lovească în timp ce mergeam. Aveam capul plecat și ei ne forțau să ne lăsăm și mai jos. Am fost bătute crunt, iar gardienilor părea să le facă plăcere. Nu exista niciun motiv - ne băteau doar pentru distracție.
Soldații din Rusia ne băteau pentru distracție
În fiecare zi, femeile erau forțate să stea în poziții de stres - o altă formă de tortură în care prizonierii sunt forțați să țină poziții chinuitoare - timp de ore întregi și erau obligate să facă exerciții fizice aproape imposibile, supravegheate de gardieni care le băteau dacă nu reușeau să țină pasul.
„Cădeam la pământ și ne pedepseau [...] Eram obligate să mărșăluim pe loc, în frig, ore în șir, cântând imnul național al Rusiei”, a spus ea. „În fiecare zi, singura ta sarcină este să supraviețuiești”.
Dna Zubko și colegii ei prizonieri erau hrăniți cu terci de ovăz amestecat cu apă, despre care a spus că abia era suficient pentru a supraviețui. „Eram ca niște schelete”, a spus ea.
Dna Zubko și mai multe femei cu care a vorbit The Telegraph au relatat că, în timpul interogatoriilor repetate, li se administrau șocuri electrice cu ghimpi pentru vite și cabluri electrice.
„În timpul interogatoriilor, dacă răspundeam într-un mod care nu le plăcea, mă electrocutau”, a declarat Snizhana Vasylivna Ostapenko, în vârstă de 23 de ani, un sergent junior din Brigada 56 Mecanizată Separată, care a luptat înbătăliile pentru Mariupol și uzina siderurgică Azovstal.
Viața în ruine, în Ucraina - Foto: Profimedia Images
Ea a fost capturată la 16 mai 2022 și eliberată după cinci luni în închisoarea Olenivka.
Difuzoarele au difuzat imnul național rusesc în celula ei înghesuită 24 de ore din 24 pentru a o priva de somn între ședințele de interogatoriu care durau mai multe ore.
Femeile din Ucraina, ținute fără somn zile în șir
„Somnul era imposibil zile întregi”, a spus ea. „Gardienii chiar ne spuneau: „Vă hrănim doar atât cât să nu muriți”. Era ca și cum ne țineau în viață, și nimic mai mult. Încercau să ne înfometeze încet”.
Gardienii îi țineau cuțitele la gât și o duceau afară pentru a-i arăta unde îi vor „îngropa corpul” după ce o vor ucide. Ei răspândeau știri falsificate despre înfrângerea Ucrainei și îi spuneau că nu are nicio țară în care să se întoarcă și nicio șansă de eliberare.
Dna Ostapenko se afla în închisoarea Olenivka la 29 iulie, când o explozie într-una dintre barăci a ucis 50 de prizonieri de război ucraineni și a rănit alți 100 - un incident care a devenit cunoscut drept Masacrul din închisoarea Olenivka.
Citește și: Donald Trump îl contrazice pe Marco Rubio și dă vina pe Ucraina pentru că a fost atacată de Rusia
Moscova a dat vina pentru masacru pe o rachetă HIMARS lansată de Ucraina, însă atât Organizația Națiunilor Unite, cât și Ucraina au contestat afirmațiile acesteia.
„Cu mult înainte de explozie, gardienii au dispărut brusc”, a declarat dna Ostapenko. „De obicei erau prin preajmă, dar de data aceasta, nu mai erau. Am observat cu toții și ni s-a părut suspect.”
Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Convențiilor de la Geneva de a investiga imparțial incidentul ca posibilă crimăd e război.