Printre cei nemulțumiți de retorica promovată de fostul lider al diplomației de la București se numără și ex-ministrul Apărării R. Moldova, Anatol Șalaru, care l-a numit pe Marga „purtător al narațiunilor și dezinformărilor rusești”, scrie Deschide.md.
„De la începutul războiului Rusiei în Ucraina, statul român s-a poziționat ferm de partea Kievului, condamnând Federația Rusă și sprijinind la scenă deschisă Kievul și cetățenii ucraineni, devenind un exemplu despre cum se pot ajuta țările între ele.
Din păcate, un fost ministru de Externe al României, Andrei Marga, a devenit purtătorul narațiunilor și dezinformărilor rusești, promovând la scenă deschisă teoria artificialității statalității ucrainene pentru că ar deține teritorii de la alte țări.
Aceeași poveste pe care Vladimir Putin a încercat să o vândă omologilor din statele euro-atlantice și care a fundamentat invazia rusă în Ucraina.
Afirmațiile lui Andrei Marga sunt total contrare poziției enunțate și aplicate de România față de Ucraina și-l fac pe acesta o portavoce a dezinformărilor și intereselor rusești” a scris Șalaru într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui, Marga ignoră însă „cu bună știință” comportamentul premierului maghiar, Viktor Orban, „un cal troian al Rusiei în interiorul UE și NATO”, față de România și românii din Transilvania.
În concluzie, Șalaru scrie că Marga s-a transformat dintr-un intelectual respectat într-un agent de dezinformare și influență al Rusiei, care sub nici o formă nu reprezintă poziția statului român.
„Cât privește comunitățile de români din Ucraina să avem încredere în autoritățile statului român și în colaborarea sa cu Ucraina că vor rezolva pe cale diplomatică toate dezideratele” a conchis fostul ministru al Apărării R. Moldova.
Și Ministerul de Externe român a reacționat la declarațiile ”inacceptabile” ale lui Marga.
„Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.
MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia” a scris Ministerul de Externe de la București într-un comunicat.
Citește și: VIDEO Ucraina va primi bateriile SAM NASAMS împotriva atacurilor aeriene ale rușilor în 60 de zile
În context, MAE-ul român a reiterat susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional.
Săptămâna trecută, Andrei Marga, fost ministru și fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, a declarat că Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.
Acesta a făcut afirmațiile în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, unde și-a lansat cartea „Soarta democrației” în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”.
„Suntem într-o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, României - Bucovina și Rusiei - Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări.
Citește și: Serviciile secrete ale SUA: Putin, umilit de eșecul din Ucraina, ar putea bombarda România
Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi” a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.
Potrivit lui, „ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă o înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”.